Home » D:News » China a accelerat lucrările la noua stație de cercetare din Antarctica

China a accelerat lucrările la noua stație de cercetare din Antarctica

China a accelerat lucrările la noua stație de cercetare din Antarctica
Foto: Shutterstock
Publicat: 21.04.2023

Chinezii au accelerat lucrările la noua stație de cercetare din Antarctica. Este vorba despre a cincea stație a Chinei din zonă despre care occidentalii susțin că ar putea fi folosită pentru spionaj.

China a intensificat lucrările la noua stație, potrivit unui raport al Centrului pentru Studii strategice și Internaționale (CSIS) citat de CNN. Operațiunea a început în 2018, dar recent la fața locului a apărut infrastructura necesară realizării unei clădiri mari, arată imaginile din satelit colectate în ultimele luni.

Stația pe care China susține că o va folosi pentru a-și extinde cercetările științifice în Antarctica, ar putea fi utilizată pentru a spori colectarea de informații a țării, potrivit CSIS. Poziția stației, pe o insulă din apropierea Mării Ross, ar putea permite Chinei „să colecteze informații de la Australia și Noua Zeelandă”, aliate cu SUA.

China a înființat patru baze de cercetare în Antarctica

China a înființat patru baze de cercetare științifică în Antarctica începând din 1984, potrivit Academiei Chineze de Științe.

China nu este singura țară care își consolidează prezența pe continentul înghețat. SUA, Marea Britanie și Coreea de Sud au și ele stații de cercetare. Conform Tratatului Antarctic din 1959, la care China este parte, activitățile de pe continent sunt limitate la „scopuri pașnice”. Personalul militar are dreptul să efectueze cercetări științifice, dar nu poate să înființeze baze, să testeze arme și să facă antrenamente.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase