Home » D:News » Australia își schimbă strategia de apărare în „era rachetelor”

Australia își schimbă strategia de apărare în „era rachetelor”

Australia își schimbă strategia de apărare în „era rachetelor”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.04.2023

Australia va accelera procedurile privind achiziționarea de rachete cu rază mare de acțiune pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Chinei, potrivit unui document care a analizat strategia de apărare a țării.

Realizatorii documentului avertizează că țara nu mai poate fi protejată de izolarea sa geografică în „era rachetelor”. Guvernul va cheltui aproximativ 19 miliarde de dolari australieni (12 miliarde de dolari americani) pentru a pune în aplicare recomandările din document.

Analiza de 110 pagini este descrisă ca fiind cea mai mare revizuire a apărării australiene de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Tensiuni militare cauzate de China

Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat că mult așteptata „revizuire strategică a apărării” (DSR) este „cea mai importantă lucrare care a fost făcută de la cel de-Al Doilea Război Mondial… [într-o] lume în care provocările la adresa securității noastre naționale sunt în continuă evoluție”.

Revizuirea are loc pe fondul creșterii tensiunii militare în regiune din cauza poziției Chinei față de Taiwan, pe care a promis în mod repetat că îl va cuceri prin forță dacă va fi necesar. De asemenea, marina chineză are o prezență majoră în Marea Chinei de Sud, revendicând părți din aceasta ca fiind teritoriul său, contrar dreptului internațional.

Forțele armate ale Australiei vor trece de la blindatele terestre la „capacitatea de atac cu rază de acțiune mai lungă, cu muniție construită în Australia”, a declarat ministrul apărării, Richard Marles.

Australia ar trebui să-și consolideze apărarea nordică

Ministrul a mai spus că achiziția de „rachete de precizie” cu rază de acțiune de peste 500 km ar oferi armatei „puterea de foc și mobilitatea de care are nevoie în viitor”.

Strategia mai arată că apărarea nordică a Australiei ar trebui consolidată, iar Forțele de Apărare Australiene (ADF) ar trebui să aibă o mai mare capacitate de operare de la bazele din nord.

De asemenea, Australia va accelera planurile de achiziționare a sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate terestră (HIMARS).

Pentru a finanța noile arme, mai multe proiecte vor fi amânate.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase