Home » D:News » Cea mai ușoară bicicletă din lume, prezentată de români la Salonul Mondial de Invenții

Cea mai ușoară bicicletă din lume, prezentată de români la Salonul Mondial de Invenții

Cea mai ușoară bicicletă din lume, prezentată de români la Salonul Mondial de Invenții
Cea mai ușoară bicicletă din lume, realizată de Dan Sobol
Publicat: 30.04.2023

Cea mai ușoară bicicletă din lume, realizată de Dan Sobol, prezentată de echipa din Arad la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva, este una dintre piesele prezentate care se bucură de atractivitate. Foarte mulți vizitatori o ridică, o analizează și o admiră.

Crește constant numărul de vizitatori la standul Aradului în a treia zi a Salonului Mondial de Invenții de la Geneva.

„Piesa de cea mai mare atractivitate a Aradului o reprezintă bicicleta realizată de Dan Sobol, cea mai ușoară din lume, pe care foarte mulți vizitatori o ridică, o analizează, o admiră. (…) Inventatorul Dan Sobol a venit la Geneva cu trei invenții brevetate. Una este o turbină eoliană dublu rotor contrarotativ cu pale semirigide extensibile ce au suprafață și asimetrie continuu variabilă. Ei i se asociază trei Cereri de Brevet în curs de depunere pentru elemente constructive esențiale. Turbinele eoliane contrarotative cu pale semirigide extensibile ce au suprafață și asimetrie continuu variabilă sunt destinate instalațiilor eoliene dar și altor utilizări. Sunt prevăzute cu două rotoare contrarotative cu un număr impar de pale, rotoare special concepute a fi ghidaje și/sau purtătoare a generatorului electric, ansamblu ce se mișcă simetric sub presiunea masei de aer devenind foarte performante funcțional, fără zgomote și vibrații, construite cu îmbunătățirea efectului dinamic prin configurarea palelor și a carcaselor speciale prevăzute cu voleți de curgere”, potrivit unui comunicat transmis vineri de Consiliul Județean Arad.

O mai mare eficiență energetică, dar și alte avantaje

Invenția lui Dan Sobol generează o mai mare eficiență energetică și alte avantaje. Astfel, palele din materiale textile reciclabile înlocuiesc compozitele cu rășini și fibră de sticlă, eliminând astfel materiale puternic poluante. Turbinele sunt de două ori mai eficiente, lucrează și la întoarcere (în vânt) prin profilul aerodinamic orientat înainte cu o voalură special confecționată în acest scop. În plus, ori de câte ori este nevoie, palele se pot plia/deplia complet în interiorul carcasei de protecție; la operațiile de întreținere, fiecare pală poate fi acționată independent, ceea ce ușurează accesul și munca la zonele respective. De asemenea, pot fi instalate fără utilaje grele, în locuri foarte greu accesibile, datorită masei și volumului mic pe care îl au componentele individuale și sunt complet reciclabile după ieșirea din perioada de utilizare garantată.

În cursul zilelor următoare, Consiliul Județean Arad va prezenta și celelalte două invenții arădene pe care le-a sprijinit să fie prezentate la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase