Home » D:News » O colecție unică de stilouri, prezentată în premieră la Sibiu

O colecție unică de stilouri, prezentată în premieră la Sibiu

O colecție unică de stilouri, prezentată în premieră la Sibiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2023

O expoziție în premieră națională cu 415 de stilouri, plicuri de corespondență și documente datând din perioada interbelică și până în anul 1990 va fi vernisată pe 4 mai la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Expoziția oferă publicului un număr de 415 piese, reprezentând o colecție unică de stilouri și alte instrumente de scris, precum și numeroase documente datând din perioada interbelică și până în anul 1990.

Vor putea fi văzute 200 de stilouri produse de „Flamura Roșie” (Flaro) și Întreprinderea de Industrie Județeană „Archimet” din Sibiu, dar și de alți doi producători: Întreprinderea „Chimica” Cluj și Întreprinderea „Drum Nou” București. O parte importantă a acestor modele poate fi admirată numai în această colecție.

Un exponat de mare importanță

Unele dintre piese amintesc de celebra fabrică sibiană „Gratioza”, care a devenit, prin naționalizare, „Flamura Roșie”.

Un exponat de mare importanță este un plic de corespondență produs de „Gratioza” pentru Casa Regală a României, al cărei furnizor era. În 2022 s-au împlinit 100 de ani de la înființarea acestei fabrici.

Tot la Sibiu a funcționat și fabrica „Artalith”, care producea inclusiv „tocuri rezervoare” (stilouri) sub licență „Hardmuth Koh-I-Noor”. În expoziție vor putea fi văzute, pentru prima dată, două exemplare ale modelului „Hardmuth Școlar” care, cu siguranță, a fost produs aici.

Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România

Expoziția include peste 30 de documente diferite (fotografii, legitimații, publicații, afișe, tipărituri, etc.) și tot atâtea modele de ambalaje pentru stilourile produse în anii ʼ50-ʼ80 ai secolului trecut, unele dintre ele unicat.

Cei care vor vizita expoziția vor avea ocazia să vadă mai multe exemplare ale vestitului model „Flaro Dacia”, stiloul guvernamental, inclusiv cel cu semnătura lui Nicolae Ceaușescu, imprimată termic.

Alte vitrine sunt destinate stilourilor școlare, celor de birou sau stilourilor realizate de artizanii de altădată, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din România.

„Flaro Dacia”, stiloul guvernamental

Scriitorii români au folosit și ei stilouri produse în România, motiv pentru care o vitrină prezintă publicului stilouri folosite de Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Ștefănescu, Spiridon Vangheli și Petre Crăciun.

Un punct de atracție îl reprezintă stilourile dedicate de unele mari firme internaționale de stilouri unor personalități sau României: Ilie Năstase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „România – U.E. 2007” (Montegrappa), „România – Președinția Consiliului European 2019” (Poenari).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase