Home » D:News » Nicolae Ceaușescu a dat bacalaureatul la vârsta de 47 de ani. Ce a scris la proba de Limba Română?

Nicolae Ceaușescu a dat bacalaureatul la vârsta de 47 de ani. Ce a scris la proba de Limba Română?

Publicat: 01.04.2023

Diploma de bacalaureat a fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu, dar și probele de examen susținute de acesta, a fost publicată de Arhivele Naționale ale României.

Astfel, documentele arată că Nicolae Ceaușescu a dat examenul de bacalaureat în noiembrie 1965, la vârsta de 47 de ani, la opt luni după preluarea puterii politice în România. În mod deloc surprinzător, Ceaușescu a primit nota 10, atât la proba de Limba Română, cât și la cea de „Matematici”.

„Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc”, au transmis reprezentanții Arhivelor Naționale ale României pe o rețea de socializare online.

Ce subiecte i-au picat lui Ceaușescu la bacalaureat?

„Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, mai arată mesajul.

La proba de Limba Română, subiectele au fost „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”. Printre altele, Nicolae Ceaușescu a scris că „Vasile Alecsandri ocupă un loc de frunte”.

România, o țară cândva prosperă, în pragul foametei

Nicolae Ceaușescu, născut în data de 26 ianuarie 1918 la Scorniceşti și decedat în data de 25 decembrie 1989 în apropiere de București, l-a succedat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej în fruntea Partidului Comunist Român în 1965. În 1967, Ceaușescu a ajuns șef de stat al Republicii Socialiste România, iar în 1974 președinte al României. Politicile sale economice și proiectele grandioase au adus România, o țară cândva prosperă, în pragul foametei.

Ceaușescu a fost înlăturat de la putere ca urmare a Revoluției din 1989, iar în urma unui proces rapid, Ceaușescu și soția sa Elena au fost executați de un pluton de execuție.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase