Home » D:News » Cât va costa și cine plătește pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea?

Cât va costa și cine plătește pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea?

Publicat: 06.05.2023

Se pare că noul rege plănuiește o încoronare „mai puțin costisitoare”, în condițiile în care Marea Britanie se confruntă cu o criză a costului vieții și cu un val de proteste fără precedent.

Regatul Unit va sărbători încoronarea regelui Charles al III-lea și a reginei Camilla – prima încoronare din ultimii peste 70 de ani. Țara va sărbători timp de trei zile, prin petreceri de stradă și o mare procesiune publică.

Dar există o întrebare care pare să fie pe buzele multor oameni: cât va costa și cine va plăti?

Ca și în cazul jubileelor și al altor evenimente similare, costul total este dat publicității după la câteva luni, chiar ani după eveniment. Însă majoritatea experților consideră că încoronarea va costa aproximativ între 57 milioane de euro – 113 milioane de euro (între 50 și 100 milioane de lire sterline).

Noul rege plănuiește o încoronare „mai puțin costisitoare”

Spre deosebire de nunți, care sunt plătite de familia regală, încoronarea este o funcție de stat, prin urmare contribuabilii vor fi cei care vor achita în cea mai mare parte nota de plată. BBC susține că o parte din fondurile pentru ceremonie vor proveni și din Privy Purse – veniturile private ale Familiei Regale, în principal din Ducatul de Lancaster.

O mare parte din cheltuielile familiei regale sunt acoperite de o plată anuală a contribuabililor, cunoscută sub numele de Sovereign Grant. Finanțarea pentru Subvenția Suverană provine dintr-un procent din profiturile din veniturile Crown Estate, o colecție de terenuri și exploatații, deținute de monarh în timpul domniei sale, dar controlate independent de un consiliu.

În 2022, acesta a fost stabilit la echivalentul a 97 de milioane de euro – aproximativ 1,50 euro pentru fiecare persoană din Regatul Unit. Cea mai mare parte a plății este destinată întreținerii proprietăților, costurilor salariale, cheltuielilor de călătorie și evenimentelor.

În comparație, încoronarea regretatei regine Elisabeta a costat 1,5 milioane de lire sterline în 1953. Aceasta este echivalentul a 56 de milioane de euro în banii de astăzi.

Costul încoronării, disponibil la câteva luni sau ani după eveniment

Prețul dublat pentru încoronarea lui Charles se datorează în mare parte securității, mai ales când vine vorba de potențialele riscuri de atac terorist – un lucru care nu ar fi fost o problemă atât de mare în anii 1950.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, 51% dintre britanici nu cred că încoronarea ar trebui să fie finanțată de contribuabili.

Coroana a explicat că Regele Charles al III-lea a decis ca evenimentul să nu fie atât de costisitor. Ceremonia va fi mai scurtă decât cea a mamei sale – va dura între 90 de minute și 2 ore, în loc de 3 ore, cum a fost cea a reginei Elisabeta a II-a.

De asemenea, Charles invită mai puține persoane: vor fi prezenți aproximativ 2.200 de demnitari și lideri străini, față de cei peste 8.200 de invitați care au participat la ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta în 1953.

Regele va opta, de asemenea, pentru o uniformă militară în locul ținutei de încoronare personalizate și foarte scumpe, scrie Euronews.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Regele Charles al III-lea s-a instalat în liniște în noul său rol de monarh

Regele Charles are deja o avere mult mai mare decât mama sa, Elisabeta a II-a

Ziua în care Lady D şi Prinţul Charles şi-au făcut publică logodna

Câți dintre englezi sunt cu adevărat interesați de încoronarea regelui Charles?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase