Home » D:News » Cele 13 semne timpurii care ar putea însemna cancer

Cele 13 semne timpurii care ar putea însemna cancer

Cele 13 semne timpurii care ar putea însemna cancer
Foto: Shutterstock
Publicat: 11.05.2023

Medicii au dezvăluit 13 semne timpurii care arată că o persoană ar putea avea cancer, în condițiile în care, potrivit unui sondaj, jumătate dintre adulții din Marea Britanie nu își consultă medicul de familie decât după cel puțin 6 luni de la primele semne de boală.

Jumătate dintre adulții din Marea Britanie nu își consultă medicul de familie decât după cel puțin 6 luni de la depistarea primelor semne de cancer. Un sondaj recent realizat de Cancer Research a arătat că doar 48% dintre adulți ar merge la medic în primele săptămâni de la apariția primelor semne ale bolii, chiar și în cazul unei tuse cu sânge sau al unei umflături inexplicabile, scrie Mirror.

„Indiferent dacă este sau nu un simptom de semnal de alarmă, dacă observați o schimbare în starea dumneavoastră de sănătate care este neobișnuită sau care nu dispare, contactați-vă medicul de familie cât mai curând posibil”, spun medicii.

Oboseala ar putea fi un simptom de cancer

Oboseala are mai multe cauze, cum ar fi stresul, problemele autoimune sau pur și simplu probleme cu somnul.

„Dar dacă vă simțiți obosit fără un motiv clar, ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă”, spune Dr. Julie Sharp, șefa departamentului de sănătate și integrare a pacienților din cadrul CRUK.

Durere inexplicabilă

Durerea este un semn că ceva nu este în regulă și, deși sperăm că va dispărea, dacă persistă, este important să fie supusă unui control.

„Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este mai frecventă apariția durerilor”, spune Dr. Sharp: „Dar durerea inexplicabilă ar putea fi un semn de ceva mai grav”.

Transpirații nocturne abundente

Dr. Sharp spune că există multe motive pentru care s-ar putea să transpiri noaptea, inclusiv infecții, anumite medicamente sau trecerea prin menopauză.

Cu toate acestea, transpirațiile nocturne foarte abundente pot fi, de asemenea, un semn al mai multor tipuri de cancer, inclusiv leucemie și limfom.

Pierderea inexplicabilă în greutate

Există multe motive pentru pierderea inexplicabilă în greutate, altele decât cancerul, inclusiv probleme intestinale și tiroidiene.

Dar Dr. Sharp spune că, în timp ce schimbările mici de greutate în timp sunt normale, dacă pierdeți multe kilograme fără dietă, ar trebui să îi spuneți medicului dumneavoastră.

Umflături neobișnuite

Umflăturile sunt unul dintre cele mai cunoscute simptome ale cancerului și, deși acestea pot fi cauzate de multe probleme mai puțin grave, cum ar fi o rană, Dr. Sharp subliniază că umflăturile persistente în orice parte a corpului trebuie luate în serios.

Sângerări inexplicabile

Sângerările inexplicabile în scaun, urină sau tusea cu sânge sau orice sângerare vaginală inexplicabilă între menstruații, după sex sau după menopauză, ar trebui să fie verificate de un medic, spune Dr. Sharp, care explică faptul că sângele poate avea un aspect roșu, maro sau negru. O astfel de sângerare poate fi adesea cauzată de ceva mult mai puțin grav decât cancerul, dar ar trebui să o raportați întotdeauna medicului dumneavoastră, subliniază ea.

Modificări ale pielii

Acestea pot include o rană care nu se vindecă, o aluniță nouă sau modificări ale mărimii, formei sau culorii unei alunițe, plus cruste, mâncărimi sau sângerări.

Consultați ceea ce medicii numesc lista de verificare ABCDE pentru a vă ajuta să identificați schimbările cheie. În plus, Dr. Sharp spune că orice schimbare neobișnuită a unei porțiuni de piele sau a unei unghii trebuie verificată de un medic.

Probleme digestive și de alimentație

Probleme precum dificultatea de a înghiți, arsuri la stomac sau indigestie sau pierderea poftei de mâncare pot fi simptome de semnal de alarmă ale cancerului, spune Dr. Sharp.

Deși pot exista și explicații simple, problemele de înghițire care nu dispar pot fi un semn al cancerelor de cap și gât, iar indigestia persistentă care nu poate fi explicată ar putea fi un semn al mai multor tipuri de cancer, inclusiv pancreatic, stomacal și esofagian. Pierderea poftei de mâncare este, de asemenea, un semn al mai multor tipuri de cancer, iar Dr. Sharp spune: „Pierderea poftei de mâncare se poate întâmpla din mai multe motive diferite – adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ați observat că nu vă este la fel de foame ca de obicei și nu vă simțiți mai bine”.

Voce răgușită, tuse sau dificultăți de respirație

Este foarte comun să aveți o voce răgușită dacă ați răcit, dar NHS spune că dacă sunteți răgușit mai mult de trei săptămâni ar trebui să consultați un medic, deoarece este un posibil semn de cancer la gât.

Dr. Sharp spune că, dacă aveți o tuse inexplicabilă care nu dispare în câteva săptămâni sau se agravează, ar putea fi un semn de cancer pulmonar, iar dacă respirați greu, spuneți-i medicului dumneavoastră. Ar putea fi legat pur și simplu de o infecție sau de alte probleme cardiace sau pulmonare, dar ar putea fi un semn de cancer.

Modificări ale obiceiurilor intestinale și ale vezicii urinare

Orice schimbări în obiceiurile intestinale, cum ar fi constipația, scaune mai moi sau mai dese, sau probleme la urinare, sunt semne că ar trebui să consultați un medic.

În timp ce astfel de simptome ar putea fi un semn de cancer de intestin sau de vezică urinară, ele ar putea fi cu ușurință ceva mult mai puțin grav. Dr. Sharp spune: „Toate aceste simptome pot fi cauzate de alte afecțiuni decât cancerul, dar cel mai bine este să le verificați”.

Afte

Deși aftele sunt frecvente, mai ales atunci când sistemul imunitar este la pământ, acestea se ameliorează de obicei în aproximativ două săptămâni.

Dar Dr. Sharp spune că o aftă care nu se vindecă după trei săptămâni ar trebui să fie raportată medicului sau dentistului.

Modificări neobișnuite ale sânilor

Nu doar o umflătură poate fi un simptom al cancerului de sân. Femeile trebuie să fie atente la orice schimbare de mărime, formă sau senzație a sânului, sau la orice modificare a pielii, roșeață sau durere la nivelul sânului.

Dr. Sharp spune că scurgerea de lichid – care poate fi pătat de sânge – din mamelon poate fi, de asemenea, un semn de cancer.

Balonare persistentă

Balonarea este un alt simptom care este foarte frecvent și, de obicei, nu este grav. Cu toate acestea, în timp ce Dr. Sharp spune că este obișnuit să experimentezi o burtă umflată care apare și dispare, dacă te simți balonat mai toate zilele, chiar dacă este intermitent, vorbește cu medicul tău.

Balonarea poate fi un semn al mai multor tipuri de cancer, dar în special al celui ovarian.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase