Home » Natură » Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația oamenilor, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.09.2022

Câinii pot mirosi stresul din transpirația și respirația umană, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord.

Studiul a implicat patru câini din Belfast, Treo, Fingal, Soot și Winnie, și 36 de oameni.

Cercetătorii au colectat mostre de transpirație și respirație de la participanți înainte și după ce au efectuat probleme de matematică dificile. Participanții umani și-au raportat singuri nivelurile de stres înainte și după sarcinile de lucru, iar cercetătorii au folosit doar mostrele în care presiunea arterială și ritmul cardiac al oamenilor erau crescute.

Ce s-a întâmplat în timpul studiului?

Câinii au fost învățați cum să caute un miros și să alerteze cercetătorii asupra mostrei corecte. Mostrele cu stres și cele relaxate au fost apoi introduse în studiu, însă cercetătorii nu au știut dacă va fi o diferență de miros pe care câinii o vor putea detecta.

În fiecare sesiune de testare, fiecare câini a primit o mostră relaxată și mostră de stres de la o persoană, fiecare prelevată la patru minute distanță de cealaltă. Toți câinii au putut alerta corect cercetătorii asupra mostrei de stres a fiecărei persoane.

„Ne ajută să înțelegem mai bine relația om-câine”

Clara Wilson, doctorand al Școlii de Psihologie din cadrul universității a explicat că „descoperirile arată că noi, oamenii, producem diferite mirosuri prin transpirație și respirație atunci când suntem stresați și câinii pot simți diferența din mirosul nostru atunci când suntem relaxați, chiar dacă nu ne cunosc”.

„Aceste cercetări subliniază faptul că, de fapt, câinii nu au nevoie de semnale vizuale sau audio pentru a detecta stresul uman. Acesta este primul studiu de acest fel și oferă dovezi că, de fapt, câinii pot mirosi stresul doar din respirație și transpirație, fapt ce ar putea fi util în timpul instruirii de câini de terapie sau de asistență”, a adăugat Wilson.

„Ne ajută, de asemenea, să înțelegem mai bine relația om-câine și modul în care câinii ar putea interpreta și interacționa cu stările psihologice umane”, a subliniat Wilson, citată de EurekAlert.

„Abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a vedea lumea

„Studiul ne-a făcut mai conștienți de abilitatea câinilor de a-și folosi nasul pentru a vedea lumea”, a mai spus Wilson.

Cercetările au fost publicate în PLOS ONE, iar studiul a fost desfășurat de Clara Wilson și Kerry Campbell de la Școala de Psihologie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Câinii cu stăpâni activi au parte de mai multe exerciții fizice

Câinii produc lacrimi atunci când se reunesc cu stăpânii, arată un studiu

Ce ascunde microbiomul prietenului tău cel mai bun? Un nou studiu investighează câinii din întreaga lume

Cum au devenit câinii cei mai buni prieteni ai omului? Cercetătorii au descoperit indiciile genetice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase