Cât de sănătos este săritul peste micul dejun?

25 05. 2023, 08:00

Sărim sau nu peste micul dejun? Dezbaterea poate fi una fără concluzii, deoarece în privința mesei de dimineață părerile au fost împărțite în două tabere mari: una care milita pentru servire, pentru că o consideră cea mai importantă masă a zilei, și alta care sublinia că postul vine cu beneficii pentru organism.

La un anumit nivel, are sens ipoteza potrivit căreia micul dejun ar trebui să ocupe un loc aparte în ierarhia meselor zilei, deoarece ne oferă „combustibil”.

În primul rând, specialiștii menționează că legătura dintre absența mesei de dimineață și scăderea (sau creșterea) în greutate nu este una deloc clară, notează The Guardian.

De ce mâncăm mult și prost după ce am sărit micul dejun

Îngrijorarea apare, mai degrabă, în cazul informațiilor care arată că în restul zilei mâncăm mai mult și mai prost după ce am sărit micul dejun (potrivit unui studiu al Ohio University efectuat cu ajutorul a 30.000 de americani).

„Din experiența mea, cei care nu iau micul dejun pică într-o capcană. Ei se gândesc că au economisit calorii sărind peste masa de dimineață, deci pot să se răsfețe în timpul zilei. Și pentru că ei sunt atât de înfometați, cad tentației și mănâncă alimente bogate în zahăr sau în carbohidrați, care le cresc nivelul de zahăr din sânge. În ce privește categoria celor care nu cad în această capcană și mănâncă sănătos în timpul zilei, se pare că există indicii potrivit cărora postul de dimineață poate reduce inflamația, reduce stresul oxidativ și tensiunea arterială”, a spus Aroosha Nekonam, trainer personal.

Postul se poate transforma în autofagie

Postul poate conduce la autofagie, care reprezintă procesul prin care organismul înlătură celulele afectate și face loc unora noi și sănătoase. Oamenii de știință sunt de părere că acesta ar putea reprezenta o premisă importantă pentru reducerea riscului apariției cancerului. Datele sunt incerte, de aceea este puțin probabil ca eficiența să depindă exclusiv de postul de dimineață.

Concluzia este că sfatul acordat în privința săritului peste micul dejun nu poate fi unul universal, care poate fi aplicat tuturor. Important este ca, indiferent de momentul în care mâncăm, să ne asigurăm că este ceva sănătos.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dieta care distruge tumorile cerebrale

Dieta occidentală a fost identificată ca factor de risc pentru boala Alzheimer

O dietă săracă în grăsimi ar putea fi cheia pentru a opri dezvoltarea cancerului

10 alimente bogate în antioxidanți pe care sa le incluzi în dieta zilnică