Home » D:News » Este sau nu nocivă folia de aluminiu pentru alimente?

Este sau nu nocivă folia de aluminiu pentru alimente?

Este sau nu nocivă folia de aluminiu pentru alimente?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.05.2023

Oricine a copt pește, legume sau a încercat să păstreze friptura din cuptor mai suculentă a folosit, cel mai probabil, folia de aluminiu.

Deloc surprinzător, pentru că acest ajutor din bucătărie este folosit în multe gospodării din întreaga lume de zeci de ani.

Totuși, social media a ridicat, recent, o teorie cu privire la utilizarea foliei de aluminiu: este dăunătoare pentru sănătate sau ne confruntăm cu un mit?

Cum este fabricată folia de aluminiu?

Înainte de a pătrunde și mai mult în subiect, trebuie explicat despre ce vorbim, de fapt: folia de aluminiu este o foaie subțire ca hârtia, lucioasă și metalizată. Până aici, totul este evident. Dar produsul este fabricat în masă printr-un proces de rulare a unor plăci uriașe din metal. Plăcile sunt atât de bine întinse, încât ajung să aibă, în final, o grosime de 0,2 milimetri. Trebuie menționat că foile nu sunt folosite doar în bucătărie, ci există o varietate de industrii care o folosesc pentru diferite scopuri (ambalare, izolare sau transport).

Aluminiul este întâlnit pretutindeni, fiind al treilea cel mai întâlnit element pe suprafața Pământului. Așa că, pe lângă faptul că metalul este prezent în ambalajele alimentare și în cosmetice, el se mai regăsește și în sol, în apa pe care o bem și în alimente (fructe, legume, carne, pește, cereale sau produse lactate).

Cât de nociv este aluminiul pentru organism?

Cantitatea de aluminiu pe care o consumăm depinde de mai mulți factori: cât de ușor este absorbită de mâncare, cât de mult metal avea solul, cum a fost alimentul ambalat și depozitat etc.

La fel cum ar trebui procedat și cu alte metale, este important să reducem cât de mult putem cantitatea pe care o putem consuma. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit care este nivelul acceptabil de aluminiu pe care îl poate avea organismul, iar valorile depind de greutatea corpului: în jur de 2 miligrame per kilogram pe săptămână, potrivit IFL Science.

Studiile au arătat, până acum, că aluminiul din obiectele folosite în bucătărie poate ajunge în mâncare. Totuși, până acum nu sunt dovezi solide care să arate că folia reprezintă un risc pentru sănătate. Dacă există, în continuare îndoieli, o putem înlocui cu alternativele disponibile pe piață.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O fabrică de aluminiu a devenit „iadul pe pământ”. De ce a fost cuprinsă de flăcări?

O nouă criză. Stocurile de aluminiu sunt pe terminate, prețurile ating recorduri

Legătura dintre aluminiu şi Alzheimer. Ştiinţa a confirmat: Expunerea la acest element chimic, factor de risc în cazurile ereditare

O nouă teorie: sticla, la fel de dăunătoare pentru mediu ca plasticul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase