Home » Știință » Dieta occidentală a fost identificată ca factor de risc pentru boala Alzheimer

Dieta occidentală a fost identificată ca factor de risc pentru boala Alzheimer

Publicat: 18.05.2023

Nu știm deocamdată cum să vindecăm boala Alzheimer, dar oamenii de știință află mai multe despre ceea ce crește sau scade riscul de a o dezvolta – iar unul dintre acești factori de risc pare să fie dieta cu care ne-am obișnuit în lumea occidentală.

O nouă trecere în revistă a 38 de studii anterioare din ultimii cinci ani identifică modelul alimentar occidental ca fiind un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer în cazurile ușoare până la moderate.

Pe de altă parte, dieta mediteraneană, dieta ketogenică și suplimentarea dietei cu acizi grași omega-3 și probiotice par să protejeze împotriva bolii, dar numai în acele cazuri ușoare spre moderate.

Cercetătorii de la mai multe instituții din China propun că schimbările în alimentație ar putea fi o modalitate de a reduce riscul de a dezvolta Alzheimer și alte tipuri de demență și de a limita daunele pe care aceasta le produce asupra capacităților noastre cognitive.

„Anumite intervenții nutriționale pot încetini progresia bolii Alzheimer și pot îmbunătăți funcția cognitivă și calitatea vieții”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Schimbările în alimentație ar putea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer

În studiile analizate, aceste „intervenții nutriționale” au îmbunătățit funcția cognitivă și calitatea vieții pentru cei cu Alzheimer de la ușoară la moderată. De asemenea, ele păreau să încetinească progresia bolii.

Deși nu știm care sunt cauzele bolii Alzheimer, știm că aceasta provoacă acumularea de peptide amiloid-beta (Aβ) și de aglomerări de proteine tau în creier, ceea ce duce la distrugerea neuronilor care sunt esențiali pentru gândire și memorie.

Pe baza cercetărilor, modul în care alegerile alimentare afectează inflamația ar putea fi esențial în acest caz: Dietele occidentale bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare ar putea să ne supună organismul la un stres suplimentar, ceea ce ne face cumva mai vulnerabili la demență.

Încă nu știm care sunt cauzele bolii Alzheimer

Dieta mediteraneană este bogată în cereale integrale, fructe, legume și fructe de mare, în timp ce dieta ketogenică este o abordare foarte specifică a alimentației, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. După cum notează cercetătorii, dieta keto nu este lipsită de riscuri în ceea ce privește sănătatea generală și ar trebui folosită după consultarea unui medic, scrie ScienceAlert.

Se crede că demența va afecta peste 50 de milioane de persoane din întreaga lume începând cu anul 2020, iar acest număr este în continuă creștere. Descoperirea unor modalități de reducere a riscului în timp ce se caută un leac ar putea face o diferență semnificativă.

În continuare se lucrează la înțelegerea modului în care dieta este legată de boala Alzheimer și a mecanismelor în joc – dar acest studiu și altele asemănătoare ajută oamenii de știință să aibă o imagine mai precisă a modului în care ceea ce mâncăm afectează creierul.

Cercetarea a fost publicată în Frontiers in Neuroscience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un medicament pentru agitația cauzată de Alzheimer, aprobat în SUA

Un nou medicament pentru Alzheimer ar putea încetini declinul cognitiv cu 35%

O nouă posibilă cauză pentru boala Alzheimer a fost descoperită

Un vaccin destul de comun ar putea preveni apariția bolii Alzheimer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase