NASA a descoperit rămășițele sondei spațiale japoneze care s-a prăbușit pe Lună

30 05. 2023, 09:00

NASA a transmis că a descoperit locul de impact al unui modul de aselenizare japonez al companiei ispace, care a suferit un impact puternic cu suprafața selenară în luna aprilie.

Imaginile surprinse de sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA arată patru cratere mari împrăștiate pe suprafața Lunii, probabil rămășițele sondei de aselenizare HAKUTO-R Mission 1 a companiei ispace.

Compania de nave spațiale robotizate spera să devină prima care aselenizează și operează o navă spațială privată pe suprafața Lunii. Dar pe 25 aprilie, controlorii misiunii din Tokyo au pierdut contactul cu acest modul de aselenizare japonez la scurt timp după ce nava și-a ajustat orbita pentru a se apropia de suprafața Lunii.

„Nu am confirmat comunicarea cu sonda de aselenizare. Inginerii noștri vor continua să investigheze”, a spus sumbru fondatorul ispace, Takeshi Hakamada, în timpul unei transmisiuni în direct.

Un modul de aselenizare japonez s-a prăbușit pe Lună

După doar o zi, LRO al NASA a zburat pe lângă locul impactului, obținând zece imagini. Echipa LRO a comparat acele imagini cu cele făcute în același loc înainte de impact și a descoperit o „schimbare neobișnuită a suprafeței în apropierea locului nominal de aselenizare”, potrivit unei postări pe blog realizată de inginerul de cercetare principal al LRO, Emerson Speyerer.

Observațiile viitoare ar putea aduce mai multe informații despre acest subiect.

„Acest loc va fi analizat mai mult în următoarele luni, deoarece LROC are posibilitatea de a captura imagini cu locul sub diferite geometrii de iluminare și vizualizare”, se arată în postare.

Nu este prima observație a unui astfel de impact

Nu ar fi pentru prima dată când LRO a observat rămășițele unor sonde de aselenizare care s-au prăbușit pe suprafața Lunii. În 2019, sonda a descoperit locul prăbușirii navei Beresheet de la compania israeliană SpaceIL.

Mai târziu în același an, nava spațială a observat resturile de la modulul Vikram al Indiei, notează Futurism.

În ciuda faptului că a eșuat în timpul primei încercări, conducerea ispace spune că nu renunță. „Vom continua. Nu ne dăm bătuți”, a spus Hakamada.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima aselenizare din istorie pentru o companie privată, sub semnul întrebării

Bateriile inspirate de tehnologia NASA ar putea funcționa până la 30 de ani

Marte are o crustă mai groasă decât cea a Pământului și o sursă de căldură radioactivă

Ce s-a întâmplat cu stelele dispărute din inima Căii Lactee?