Home » Știință » Muzica stranie auzită de astronauții Apollo 10 pe fața nevăzută a Lunii

Muzica stranie auzită de astronauții Apollo 10 pe fața nevăzută a Lunii

Modulul selenar al misiunii Apollo 10. Credit foto: Domeniu Public/NASA
Publicat: 24.05.2023

În luna mai a anului 1969, misiunea Apollo 10 efectua o repetiție pentru prima aselenizare din istoria omenirii. Misiunea a fost un succes, echipajul format din trei astronauți a orbitat Luna timp de 10 ore, înainte să se separe și să se alăture din nou modului de aselenizare.

Aflați acolo, singuri pe fața nevăzută a Lunii, astronauții ar fi auzit „sunete ca un fluierat”, despre care aveau să spună mai apoi că ar fi semănat cu „muzica din spațiul cosmic”.

Sunetele, care au fost înregistrate de camerele video de la bordul navei Apollo 10, au fost făcute publice abia după aproape 50 de ani.

„Ați auzit și voi fluieratul acela?”

Potrivit stenogramelor, astronauții Apollo 10 Thomas Stafford, John Young și Eugene Cernan au discutat despre sunetele ciudate pe care le-au auzit:

Cernan: Uuuuuuuuuuuu.

Young: Ați auzit și voi fluieratul acela?

Cernan: Da. Suna ca muzică din spațiul cosmic.

Young: Mă întreb oare ce o fi.

„Dacă nu aș fi fost avertizat, m-ar fi speriat de moarte”

NASA a avertizat astronauții Apollo 11, echipaj în care a fost inclus și Michael Collins, cel care a operat modulul de comandă de unul singur atunci când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pe suprafața Lunii, să fie atenți la aceste sunete.

„[Se aude] un sunet ciudat acum în casca mea, un sunet straniu”, a scris Collins în cartea „Carrying the Fire: An Astronaut’s Journeys”. „Dacă nu aș fi fost avertizat, m-ar fi speriat de moarte”, a mai spus Collins.

Sursa: YouTube

Sunetele au început după ce modulul selenar s-a separat de cel principal și s-au sfârșit atunci când nava a ajuns pe suprafața Lunii.

Din fericire, până când Collins a început să audă muzica stranie – moment în care contactul cu NASA a fost pierdut timp de o oră, așa cum era așteptat – fenomenul era deja explicat.

Tehnicienii radio aveau deja o explicație pregătită

„Tehnicienii radio (mai degrabă decât fanii OZN-urilor) aveau deja o explicație pregătită. A fost vorba de interferențe între modulul selenar și cel principal”, a scris Collins, citat de IFLScience.

NASA a confirmat această explicație atunci când a făcut publice filmările în 2016.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea Chang’e-5 a găsit fier pe suprafața lunară, reușind ceea ce misiunile Apollo nu au putut

Gândaci care au mâncat praf lunar colectat de Apollo 11, vânduți la licitație

A fost deschisă una dintre ultimele mostre lunare aduse de Apollo 17. Ce secrete ascunde?

Mostrele lunare colectate de misiunea Apollo 17 cu 50 de ani în urmă, deschise abia acum de NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase