Home » D:News » China ar putea extinde Stația Spațială Tiangong cu un al patrulea modul orbital

China ar putea extinde Stația Spațială Tiangong cu un al patrulea modul orbital

China ar putea extinde Stația Spațială Tiangong cu un al patrulea modul orbital
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.03.2023

China a finalizat construirea Stației Spațiale Tiangong la sfârșitul anului 2022. Totuși, administrația spațială a țării plănuiește deja să își extindă laboratorul orbital, potrivit unui raport al presei de stat din China.

Noile planuri au fost dezvăluite de Biroul de Inginerie Spațială cu Echipaj Uman din China (CMSEO) în timpul unei expoziții la Muzeul Național din China.

Noua prelungire va fi atașată de trei module aflate deja pe orbita joasă a Pământului, transformând stația spațială în formă de T într-o cruce.

Expansiunea stației spațiale Tiangong a Chinei

Se pare că noul modul multifuncțional are șase porturi de andocare, ceea ce înseamnă că poate andoca mai multe nave spațiale. China a anunțat recent că i-ar plăcea să trimită turiști spațiali pe stația sa, ceea ce înseamnă că noul modul ar putea ajuta la atingerea acestor ambiții, potrivit Interesting Engineering.

China este în prezent singura țară care opereaz propria stație spațială. Stația Spațială Internațională (ISS) este parte a unui efort colaborativ global. China a lansat al treilea și ultimul modul Tiangong pe orbita joasă a Pământului în octombrie anul trecut. Tiangong are aproximativ un sfert din dimensiunea ISS.

Lansarea stației este o reușită impresionantă pentru administrația spațială a Chinei, dar s-a confruntat, totodată, cu dverse controverse la nivel mondial, din cauza reintrării necontrolate a rachetelor chinezești după lansarea fiecărui modul.

Rămâne de văzut dacă statul chinez va lansa următorul modul cu aceeași rachetă Long March 5B, care a cauzat reintrarea necontrolată sau dacă va urmări să prevină alte controverse.

Anul trecut, de exemplu, Spania a fost nevoită să închidă o parte din spațiul său aerian din cauza temerilor că resturi de rachete Long March 5B ar putea doborî un avion de pasageri.

Competiția Chinei cu superputerile globale spațiale

Oficialii CMSEO, au dezvăluit că statul chinez își propune să găzduiască astronauți internaționali la Tiangong, în același mod ca și ISS.

„Suntem pe cale să selectăm astronauți internaționali pe care să îi trimitem pe stația noastră spațială ca să efectueze împreună experimente științifice”, a explicat la expoziție Chen Shanguang, un proiectant șef adjunct al programului de zboruri spațiale cu echipaj uman al Chinei.

Nu este clar când va trimite China noul modul Tiangong pe orbită, deși este clar că extinderea face parte din planul Chinei de a construi un centru internațional pentru știința spațială. Administrația spațială a țării a deschis noi drumuri în ultimii ani, permițându-i să concureze cu superputerile spațiale tradiționale ale SUA și ale Rusiei.

În ianuarie anul trecut, sonda lunară chineză Chang’e-5 a detectat pentru prima dată apă direct pe suprafața lunară. De asemenea, China a anunțat că va trimite pe Lună o misiune cu echipaj, mai târziu în acest deceniu.

Vă mai recomandăm și: 

Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei

Stația Spațială Internațională a virat din nou pentru a evita resturile unui satelit distrus de ruși

Rusia promite să nu-l abandoneze pe astronautul american Mark Vande Hei în spațiu

Astronauții Stației Spațiale Internaționale au surprins aurorele de la mare înălțime

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase