Home » D:News » Apele Marelui Canal din Veneția „au înverzit” peste noapte

Apele Marelui Canal din Veneția „au înverzit” peste noapte

Publicat: 30.05.2023

Poliția din Veneția a investigat sursa lichidului verde fosforescent care a apărut recent în orașul Marelui Canal și a concluzionat că a fost vorba de o acțiune de colorare cu fluoresceină pentru verificarea rețelei de apă.

Gondolierii au putut fi văzuți vâslind, în timp ce turiștii au fotografiat apele verzui, de la Podul Rialto și de-a lungul canalului, relatează The Guardian.

Apa verzuie a fost inițial observată de către localnici, a transmis președintele regiunii Veneto, Luca Zaia.

Apa ar fi fost colorată în verde cu fluoresceină

Teoriile au variat în ceea ce privește cauza pentru culoarea verzuie a apelor, de la eliberarea de colorant până la un protest al activiștilor de mediu.

„Prefectul a convocat o întâlnire urgentă cu poliția pentru a investiga originea lichidului”, a transmis Zaia.

Presa italiană a relatat că poliția locală a analizat imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a stabili dacă eliberarea colorantului în apă ar fi putut coincide cu regata Volgalonga – competiția de vâslit din Veneția, care a avut loc în weekendul 28-29 mai, potrivit BBC.

Într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, Maurizio Vesco, de la Agenția Regională pentru Protecția Mediului, a declarat că primele analize au indicat că apa a fost probabil colorată cu fluoresceină, o substanță inofensivă și utilizată în mod obișnuit pentru a urmări fluxul de apă.

Pompierii italieni au declarat că ajută Agenția Regională de Protecție a Mediului să preleveze probe pentru testare.

Apele Marelui Canal au mai fost colorate și în 1968

Poliția a avut în vedere și posibilitatea ca acțiunea de colorare a apei să fi fost o formă de protest din partea activiștilor de mediu, a relatat cotidianul La Nuova Venezia.

Aceasta nu este prima dată când Marele Canal al Veneției a fost colorat în verde.

Numeroși utilizatori ai rețelelor de socializare au afirmat că imaginile venite de la Veneția amintesc de acțiunea din 1968 a artistului argentinian Nicolás García Uriburu, care a vopsit apele Marelui Canal în verde pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele ecologice.

Vă mai recomandăm și: 

Crocodilii prosperă într-unul dintre cele mai poluate râuri din America Centrală

Originea celui mai lung fluviu de pe Pământ ridică mari semne de întrebare

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

O geologie impresionantă: Peștera marină din Capri fascinează de mii de ani prin strălucirea apei sale

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase