NASA crede că eșecul Starship ar putea amâna o nouă aselenizare

12 06. 2023, 03:00

Oficialii de la NASA se tem că nava spațială Starship a companiei SpaceX ar putea să nu fie pregătită pentru misiunea planificată de agenția spațială pe suprafața lunară, de la sfârșitul anului 2025.

Artemis 3, misiunea mult așteptată a agenției de a readuce primii astronauți pe suprafața Lunii după mai bine de 50 de ani ar trebui să folosească de nava spațială a SpaceX ca să transporte doi dintre cei patru membri ai echipajului de pe nava spațială Orion, de pe orbita lunară până la suprafață, potrivit Futurism.

Administratorul asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare, Jim Free, a spus că data misiunii ar putea fi amânată din decembrie 2025 până undeva în 2026, potrivit SpaceNews – un vot rar de neîncredere din partea unui oficial NASA în ceea ce privește eforturile SpaceX de a dezvolta racheta lunară.

SpaceX nu a reușit încă să trimită pe orbită nicio navă Starship

„Decembrie 2025 este data actuală a manifestului nostru”, a declarat Free, „dar, având în vedere dificultățile pe care le-a avut SpaceX, cred că acest lucru este cu adevărat îngrijorător”.

SpaceX va trebui să lanseze nava spațială Starship de un număr semnificativ de ori până la misiunea NASA, inclusiv o aselenizare fără echipaj, precum și o demonstrație reușită a unui transfer de combustibil pe orbita Pământului, a afirmat Free. Totodată, mai multe nave de tip „cisternă” Starship vor trebui să alimenteze modulul de aselenizare pentru a ajunge până la Lună.

„Sunt [necesare] o mulțime de lansări pentru a duce la bun sfârșit aceste misiuni”, a declarat Free.

Realitatea, desigur, este că SpaceX încă nu a reușit să trimită pe orbită nici măcar o singură navă spațială Starship, cu mai puțin de doi ani și jumătate înainte de lansarea Artemis 3.

Un zbor de testare la începutul acestui an s-a încheiat cu o explozie spectaculoasă la 38 de metri altitudine.

Starship este oprită la sol, iar explozia este în curs de investigare

Elon Musk, fondatorul și directorul SpaceX, mereu optimist, le-a spus utilizatorilor de pe Twitter la sfârșitul lunii aprilie, la puțin peste o săptămână după explozie, că următorul test de lansare ar putea avea loc chiar peste „câteva luni”.

Dar chiar și această dată ar putea fi amânată. De asemenea, Administrația Federală de Aviație (FAA) încă investighează explozia și a oprit între timp Starship la sol.

Vă mai recomandăm și: 

De ce a explodat Starship? SpaceX a confirmat suspiciunile tuturor

Momentul în care Starship, cea mai puternică rachetă din lume, explodează după 4 minute de la lansare

Prețul astronomic plătit de NASA pentru noile costume spațiale concepute pentru programul Artemis

Planul NASA pentru salvarea astronauților din programul Space Shuttle