Home » Știință » Lansarea Starship a acoperit un oraș întreg cu un strat gros de murdărie

Lansarea Starship a acoperit un oraș întreg cu un strat gros de murdărie

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.04.2023

La complexul de lansare din Boca Chica, Texas, toate privirile au fost ațintite spre cer cu ocazia primei lansări orbitale pentru Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată.

Lansarea rachetei de la SpaceX avea să sfârșească într-o explozie la scurt timp. Însă la sol, forțele masive ale decolării au creat un nor colosal de praf și resturi care a călătorit kilometri întregi, în cele din urmă ajungând într-un oraș din apropiere.

Orașul Port Isabel, aflat la 10 kilometri depărtare, ar fi trebuit să fie la o distanță sigură de lansarea rachetei Starship. Ei bine, nu a fost deloc așa. Clădirile s-au cutremurat, cel puțin un geam a fost făcut bucăți, iar locuitorii au fost de-a dreptul șocați de amploarea evenimentului.

Lansarea Starship „a fost la un nivel complet diferit”

„A fost cu adevărat terifiant”, a spus Sharon Almaguer pentru jurnaliștii de la New York Times, adăugând că lansarea „a fost la un nivel complet diferit” față de lansările anterioare.

Valerie Bates, purtător de cuvânt al orașului, a adăugat că întregul oraș „a fost acoperit de un strat gros de nisip”.

Mai aproape de locul lansării, acolo unde locuitorii au fost evacuați, efectele au fost chiar mai puternice. O filmare care a ajuns virală arată o mașină parcată lovită de un obiect aruncat în timpul lansării.

Lansarea Starship a lăsat în urmă un crater

„Bucăți de beton cât mingile au zburat de la locul lansării”, a explicat Louis Balderas pentru NYT, adăugând că lansarea a creat un crater cu o adâncime estimată la 8 metri.

Deși se pare că nimeni nu a fost rănit, Eric Roesch, expert în legislația de mediu, a spus că este imposibil de știut dacă praful și resturile sunt nocive fără o analiză chimică.

Chiar și faptul că a fost praf, potrivit lui Roesch, arată că SpaceX a greșit modelul de impact, pentru că astfel de efecte „nu au fost făcute publice”.

Totuși, se pare că efectele lansării ar fi putut să fie evitate cu totul, dar SpaceX pur și simplu nu a urmat pașii necesari, potrivit Futurism.

„Localnicii de aici sunt pur și simplu sacrificați”

Așa cum probabil știți deja, lansarea Starship a fost amânată mult timp de Administrația Federală de Aviație (FAA). În mod ironic, atunci când FAA a aprobat într-un final lansarea, autoritatea a concluzionat că lansarea Starship „nu va afecta în mod semnificativ calitatea mediului uman”.

În mod clar ceva a fost trecut cu vederea, iar asta nu inspiră prea mult încredere din partea SpaceX. De asemenea, lansarea Starship a fost fie un succes, fie un eșec (depinde pe cine întrebați). Însă, pentru locuitorii din zonă, lansarea a fost pur și simplu o bătaie de cap.

„Localnicii de aici sunt pur și simplu sacrificați”, a mai spus Sharon Almaguer.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce a explodat Starship? SpaceX a confirmat suspiciunile tuturor

Momentul în care Starship, cea mai puternică rachetă din lume, explodează după 4 minute de la lansare

SpaceX a lansat Starship, dar cea mai puternică rachetă din lume a explodat la scurt timp după decolare

Tot ce n-ai știut despre Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase