Home » D:News » Prețul astronomic plătit de NASA pentru noile costume spațiale concepute pentru programul Artemis

Prețul astronomic plătit de NASA pentru noile costume spațiale concepute pentru programul Artemis

Publicat: 15.04.2023

Mult așteptatele misiuni Artemis ale NASA ar putea să aducă oamenii pe Lună pentru prima dată de la ultima aselenizare, din urmă cu peste 50 de ani. Agenția spațială americană nu s-a zgârcit deloc atunci când a fost vorba să se asigure că astronauții săi sunt echipați cum trebuie pentru întoarcerea pe Lună.

NASA a cheltuit 228 de milioane de dolari pentru a comanda costume spațiale elegante de la Axiom Space, ca parte a unui contract astronomic de 1,26 de miliarde de dolari, pe care l-a acordat companiei anul trecut, relatează Futurism.

Este un preț piperat pentru niște costume pe care NASA nici măcar nu le va deține, întrucât agenția doar va închiria costumele de la Axiom.

Un costum spațial este, de fapt, ca o navă spațială

„Este un program foarte intensiv pentru a ne asigura că, atunci când astronauții pășesc pe suprafața lunară în costumul spațial Axiom, acesta are un design foarte sigur și foarte performant”, a declarat Russel Ralston, director adjunct al programului EVA al Axiom.

În total, NASA plănuiește să cheltuiască 3,5 miliarde de dolari în cadrul Contractului de servicii de explorare a activităților extravehiculare, care include Axiom Space și câțiva dintre concurenții săi, până în 2034.

„Un costum spațial este, de fapt, o navă spațială. Așa că are multe dintre aceleași sisteme de susținere a vieții, sisteme de siguranță și alte lucruri pe care ar trebui să le proiectezi ca parte a creării oricărei nave spațiale”, a declarat Ralston.

Printre elementele de care costumele spațiale vor trebui să îi protejeze pe astronauți se numără temperaturile extreme și, ceea ce este și mai periculos, oscilațiile extreme de temperatură.

În acest scop, Axiom a creat sistemele de susținere a vieții ale costumelor cu un evaporator cu membrană de apă, meticulos proiectat, divergent față de vechile sisteme de răcire bazate pe sublimare.

Dar toată această protecție nu va fi utilă dacă astronauții nu vor fi mobili, iar mobilitatea poate fi un lucru dificil de realizat atunci când se pune în balanță faptul că astronauții sunt „presurizați ca o minge de baschet”, potrivit lui Ralston.

O mobilitate superioară

În ciuda obstacolelor, Ralston a spus că aceste noi costume au o gamă superioară de mișcări față de ceea ce purtau astronauții pe Apollo.

„Spre exemplu, brațele noastre au articulații care permit rotația. Ei au articulații care permit un fel de flexare și extensie. Același lucru este valabil pentru încheietura mâinii din mănușă”, a explicat Ralston.

Pe scurt, NASA va trebui să investească o sumă considerabilă, dar odată ce primii astronauți se vor plimba pe suprafața Lunii pentru prima oară în mai bine de jumătate de secol, în cele din urmă, totul va fi meritat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine sunt astronauții aleși de NASA pentru misiunea Artemis II din jurul Lunii?

ARTEMIS, cel mai rapid robot umanoid din lume, se pregătește de RoboCup

Capsula Orion a revenit pe Pământ. Reușită pentru misiunea Artemis I!

Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase