Home » Știință » Planul NASA pentru salvarea astronauților din programul Space Shuttle

Planul NASA pentru salvarea astronauților din programul Space Shuttle

Dezastrul navetei spațiale Challenger. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.06.2023

NASA a dezvoltat „camera de salvare personală” (Personal Rescue Enclosure sau PRE) simultan cu programul Space Shuttle. Planul era, în esență, o sferă din material textil, destinată să transporte un singur astronaut de la o navetă avariată la una de salvare.

NASA a produs un prototip, dar acesta nu a fost folosit niciodată în vreo misiune.

„În cazul în care o navetă orbitală ar fi avariată, comandantul și specialistul în încărcătură utilă vor intra în interiorul unei camere personale de salvare; pilotul și specialistul în misiune își vor îmbrăca costumele spațiale”, arăta planul NASA.

„Camera de salvare personală” avea doar 0,33 metri cubi. Era confecționată din trei straturi de țesătură: uretan, Kevlar și un strat termic exterior, scrie ScienceAlert.

În esență, „camera de salvare personală” era o minge de plajă cu diametrul de 86 centimetri.

„Camera de salvare” putea transporta un singur astronaut

Avea o fereastră mică din Lexan și fermoare pentru intrare și ieșire. Un singur astronaut putea încăpea la interior și conținea o rezervă de dioxid de carbon/oxigen care putea dura o oră.

Planul a fost proiectat pentru un scenariu în care nu existau suficiente costume spațiale pentru toată lumea. Înainte de dezastrul Challenger, echipajele navetelor spațiale nu purtau costume spațiale.

În cazul unui accident și dacă exista suficient timp pentru a lansa o navetă de salvare, sistemul PRE ar fi fost utilizat.

PRE ar fi fost legat de naveta spațială până la depresurizarea sasului, apoi un astronaut echipat din naveta de salvare ar fi transportat PRE și astronautul din interior către naveta de salvare.

De ce a fost abandonat planul NASA?

Sistemul de salvare ar putea fi, de asemenea, deplasat cu ajutorul Canadarm (brațele robotice folosite de Space Shuttle pentru a manevra și captura încărcături) sau ar putea fi deplasat de-a lungul unei linii care leagă cele două navete.

Așadar, NASA plănuia la vremea respectivă să mute un întreg echipaj de pe o navetă avariată pe o altă navetă de salvare în acest mod.

În perioada premergătoare programului Space Shuttle, presa a acoperit programul pe larg. Totuși, în cele din urmă, planul de salvare a fost abandonat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primul antrenament de misiune pentru echipajul Artemis 2

Telescopul Spațial Spitzer ar putea primi o nouă viață și o nouă misiune

NASA a selectat un cercetător din domeniul științelor planetare pentru misiunea de explorare a sateliților lui Marte

Misiunea JUICE a trimis primele imagini cu Pământul în drum spre Jupiter

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase