Home » D:News » Cât de des să-ți speli părul? Un studiu te-ar putea face să te gândești de două ori

Cât de des să-ți speli părul? Un studiu te-ar putea face să te gândești de două ori

Cât de des să-ți speli părul? Un studiu te-ar putea face să te gândești de două ori
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.06.2023

Experții spun că nu există un răspuns unic pentru toți în ceea ce privește frecvența cu care ar trebui să vă spălați părul sau ce puteți face pentru a-l întreține în zilele libere, dar un raport despre o substanță chimică cancerigenă ar putea schimba periodicitatea, potrivit unui studiu citat de CNN.

Un raport despre o substanță chimică cancerigenă depistată în unele șampoane uscate s-ar putea să vă facă să vă regândiți în privința rutinei de îngrijire a părului. Dar experții spun că nu există un răspuns unic pentru toți în ceea ce privește frecvența cu care ar trebui să vă spălați părul sau ce puteți face pentru a-l întreține în zilele libere.

„Unii oameni cred că trebuie să se spele pe cap în fiecare zi, altfel vor avea părul foarte gras”, a declarat dr. Anthony Rossi, dermatolog asistent la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York și membru al Asociației Academiei Americane de Dermatologie. „Dacă își dau o șansă, s-ar putea să vadă că de fapt nu au acel scalp sau păr gras. Și, pe de altă parte, s-ar putea să nu poată tolera să treacă prea mult timp sau să se spele prea rar, deoarece simt că scalpul lor devine foarte gras”.

Spălatul prea des poate usca și face părul tern

„Este un fel de rutină personală”, a spus Rossi. Spălatul prea des poate usca și face părul tern, în timp ce acumularea de ulei din cauza spălării insuficiente poate duce, de asemenea, la apariția mirosului și a scuamelor.

Iată cum își poate da seama fiecare ce funcționează pentru el.

Rossi le spune în general pacienților săi că ar trebui să se spele pe păr o dată sau de două ori pe săptămână. Dar dacă ați avut parte de tratamente chimice care vă pot face părul mai uscat – cum ar fi decolorarea, permanentul sau vopsitul – este posibil să doriți să îl spălați mai puțin de o dată pe săptămână pentru a evita ruperea sau fragilizarea părului sau vârfurile despicate, a spus el.

Dacă scalpul este foarte gras…

Dacă scalpul este foarte gras, s-ar putea să fie nevoie să îl spălați chiar și o dată pe zi, potrivit site-ului web al Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Vârsta poate juca un rol, de asemenea, important.

„În timpul pubertății avem acest val de hormoni și, astfel, glandele sebacee pot deveni mărite. Acesta este un motiv pentru care oamenii fac acnee adolescentină”, a spus Rossi. Copiii ar putea să se confrunte cu scalpuri mai uleioase în timpul anilor de pubertate, așa că spălarea părului mai des ar putea fi de ajutor, a adăugat el.

Scalpul nostru produce mai puțin ulei pe măsură ce îmbătrânim, potrivit asociației.

Părul fiecărui individ ar putea fi mai predispus să se usuce sau să se rupă dacă este creț sau ondulat, spune asociația. Spălatul prea des poate exacerba acest lucru, așa că părul gros și creț în general nu trebuie spălat zilnic sau chiar săptămânal, potrivit asociației. Dar ar trebui să îl spălați cel puțin o dată la două-trei săptămâni pentru a vă menține scalpul și părul curat și sănătos.

Îngrijirea părului și a scalpului nu se întâmplă doar la duș

Îngrijirea părului și a scalpului nu se întâmplă doar la duș. Între spălări, fiecare individ poate face anumite lucruri pentru a-i menține părului curățenia și aspectul – și pentru a-l proteja de daune.

„Cred că este important să ai o igienă a scalpului. La fel ca și igiena bărbii, vrei să ai grijă de pielea de dedesubt”, a spus Rossi. „Aveți grijă de ea și pieptănați-vă (părul). Asta slăbește celulele moarte ale pielii, resturile. Dacă vreeți să îl umeziți, o puteți face. Cel puțin masarea pielii scalpului vă va ajuta foarte mult și la desprinderea obișnuințelor. Așa că nu trebuie neapărat să îl spălați cu un șampon propriu-zis, dar menținerea curățeniei este foarte utilă”, a adăugat Rossi. „De asemenea, puteți folosi lucruri precum balsamul fără clătire sau uleiurile pentru scalp care ajută la hrănirea și hidratarea scalpului”.

Dacă transpiri în mod regulat din cauza exercițiilor fizice, nu este nevoie să îți șamponezi părul de fiecare dată, cu excepția cazului în care există o creștere excesivă a bacteriilor sau dacă părul sau scalpul începe să miroasă, a spus Rossi. Puteți să-l clătiți cu apă dacă doriți.

Nu vă bazați pe șampoanele uscate!

Cele mai multe șampoane uscate au fost considerate sigure pentru păr, dar nu vă bazați pe ele des, a spus Rossi. „Dacă aveți părul super gras, este bun la nevoie. Dar vrei să speli asta. Nu vrei să acumulezi asta și pe scalp”.

Dacă observați un exces de ulei chiar în jurul liniei părului, ați putea să-l ștergeți cu hârtii cosmetice cu care să tamponați scalpul, a adăugat el.

Dacă înotați într-o piscină cu părul expus la apă, clorul îl poate face uscat și fragil. Protejați-vă părul umezindu-l și punând balsam în prealabil, purtând o cască de înot confortabilă și, imediat după aceea, înlocuind orice umiditate pierdută prin folosirea unui șampon și a unui balsam profund, cu formulă specială pentru înotători, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie.

Dacă vă confruntați cu probleme perpetue la nivelul scalpului sau al părului, cum ar fi mătreața, căderea părului sau părul fragil, ar trebui să consultați un dermatolog certificat care tratează afecțiunile din aceste zone, a spus Rossi.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase