Home » D:News » Japonia încearcă să aducă femeile în politică. Cum stă țara cu egalitatea de gen?

Japonia încearcă să aducă femeile în politică. Cum stă țara cu egalitatea de gen?

Japonia încearcă să aducă femeile în politică. Cum stă țara cu egalitatea de gen?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2023

Japonia intenționează să facă presiuni pentru participarea femeilor la viața socială, în special în politică, a declarat recent purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, după ce un raport anual care a arătat că țara se străduiește să reducă decalajul de gen, potrivit Reuters.

Raportul Forumului Economic Mondial care măsoară paritatea de gen a clasat Japonia pe locul 125 din 146 de țări în acest an, în scădere față de locul 116 în raportul de anul trecut.

„Trebuie să acceptăm cu umilință situația actuală a țării noastre”, a declarat reporterilor în timpul unei ședințe de informare Matsuno, secretarul-șef al cabinetului.

Cum stă Japonia la egalitatea salarială?

În ceea ce privește participarea economică și oportunitățile economice, o categorie care analizează participarea la forța de muncă, egalitatea salarială și veniturile, Japonia s-a clasat pe locul 123, cel mai mic dintre țările din Asia de Est și Pacific.

Paritatea între sexe în ceea ce privește abilitarea politică a fost una dintre cele mai scăzute din lume, pe locul 138, după China, Arabia Saudită și Turcia.

Femeile reprezintă doar doi dintre cei 19 miniștri din cabinetul prim-ministrului Fumio Kishida și aproximativ o zecime dintre deputații din camera inferioară.

Femeile să ocupe cel puțin 30% din posturile de conducere

Investitorii, în special cei de peste hotare, sporesc presiunea asupra întreprinderilor japoneze pentru a-și diversifica consiliile de administrație, care în mod tradițional sunt înclinate spre bărbați în vârstă.

Norges Bank Investment Management, cel mai mare fond suveran de investiții din lume, se va opune numirii președinților consiliilor de administrație ale companiilor japoneze care nu au femei în consiliile de administrație, a declarat în aprilie cotidianul economic Nikkei.

Kishida a prezentat luna aceasta o inițiativă privind egalitatea de gen, vizând ca femeile să ocupe cel puțin 30% din posturile de conducere în companiile de top până la sfârșitul deceniului, de la 2,2% în iulie 2022.

Alegătorii și activiștii i-au împins, de asemenea, pe politicieni să ia măsuri. Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, a compilat în această lună un plan pentru a crește ponderea femeilor din rândul legislatorilor săi la 30%.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase