Home » D:News » De ce cred conspiraționiștii că Titanicul nu s-a scufundat niciodată?

De ce cred conspiraționiștii că Titanicul nu s-a scufundat niciodată?

Publicat: 22.06.2023

TikTok a devenit un loc de întâlnire important pentru conspiraționiștii care susțin că Titanicul nu s-a scufundat niciodată pe fundul Oceanului Atlantic de Nord, fapt ce îi aduce la disperare pe istorici.

Acest lucru s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte ca un submarin să se piardă în călătoria sa pentru a vizita epava.

Un videoclip de pe rețeaua socială susține că Titanicul nu s-a scufundat, iar epava descoperită nu este Titanic. Teoria bizară sugerează că proprietarii navei de lux au înlocuit-o cu o navă mai veche, Olympic, care a fost avariată în călătoriile anterioare. Videoclipul a atins câteva corzi sensibile și a strâns 92.000 de aprecieri.

Un alt videoclip despre conspirație, care a fost șters între timp, a înregistrat 11 milioane de vizualizări, notează Futurism.

Deloc surprinzător, astfel de teorii halucinante și complet nefondate s-au transformat într-o durere de cap majoră pentru cei care au studiat pachebotul scufundat în urmă cu zeci de ani.

Cea mai nouă teorie a conspirației spune că Titanicul nu s-a scufundat

„Devine cam descurajator să vezi multe din aceste gunoaie ieșind la suprafață. Mă simt ca una dintre puținele voci care strigă împotriva sunetului unui uragan”, a declarat Charles Haas, autor și cofondator al Societății Internaționale Titanic.

Teoriile conspirației despre Titanic variază în ceea ce privește detaliile. Mulți oameni susțin că nava a fost schimbată cu sora sa, numită Olympic, într-o încercare de fraudare a asigurărilor. Presupusul amănunt care dă de gol totul este că, chiar înainte de călătoria fatidică a Titanicului din 1912, unii dintre cei mai proeminenți membri ai societății, precum bancherul JP Morgan, au renunțat în ultimul moment să mai urce la bordul vasului.

Haas, care a scris cărți despre Titanic și a vizitat el însuși locul epavei, este foarte familiarizat cu teoriile conspirației despre JP Morgan și Olympic.

„Partea tristă este că mulți dintre cei care urmăresc astfel de lucruri sunt adolescenți și nu sunt dispuși să caute adevărul”, a spus el.

Lupta cu dezinformarea este una aprigă

Unii experți amatori ai Titanicului au început nu doar să-i educe pe cei de pe TikTok cu privire la fapte, ci sunt și ocupați să dezmintă teoriile conspirației, ca într-un un joc de „Whack-a-mole”.

Dar cu știrile proaspete că un submersibil turistic a dispărut în călătoria sa pentru a vedea epava Titanicului, teoriile conspirației ar putea să scape de sub control pe TikTok.

Și acest lucru nu ar trebui să fie surprinzător, având în vedere câți alți „teoreticieni ai conspirației” pândesc deja pe platformă.

Vă recomandăm să citiți și:

Pisces III: Povestea cu final fericit ce poate oferi speranță pentru submersibilul OceanGate

„Bătăi repetate” au fost auzite de echipele care caută submarinul dispărut în drum spre epava Titanicului

Oricine putea controla submarinul dispărut în drum spre epava Titanicului

Călătoria cu submarinul la epava Titanicului, cea mai exclusivistă excursie de pe planetă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase