Home » D:News » De ce întârzie tranziția ecologică în Uniunea Europeană?

De ce întârzie tranziția ecologică în Uniunea Europeană?

De ce întârzie tranziția ecologică în Uniunea Europeană?
Foto: Shutterstock
Publicat: 07.07.2023

Lipsa de personal calificat întârzie tranziția ecologică. 69% dintre municipalități nu au experți cu abilități de evaluare a mediului și a climei, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru implementarea programelor de investiții locale.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a publicat constatările sondajului privind municipalitățile din 2022. Acoperind 744 de municipalități din întreaga Uniune Europeană, acest sondaj cuprinzător oferă perspective unice asupra investițiilor trecute și planificate, precum și asupra provocărilor și progreselor municipalităților în tranzițiile lor digitale și ecologice.

Principalele constatări ale sondajului privind municipalitățile din 2022:

Deficitul și provocările investițiilor: Lipsa de fonduri și procesele de reglementare incerte și îndelungate continuă să descurajeze municipalitățile de la planificarea investițiilor esențiale. În plus, în ceea ce privește implementarea, lipsa forței de muncă calificate și blocajele lanțului de aprovizionare reprezintă constrângeri semnificative

Municipalitățile europene, mai avansate în transformarea digitală decât în tranziția verde

Lipsa de personal calificat: Sondajul evidențiază importanța critică a furnizării de formare necesară forței de muncă actuale și viitoare. Municipalitățile raportează dificultăți în a găsi experți cu abilități legate de mediu și de schimbările climatice, cu know-how în domeniile tehnic și inginerie. Abordarea acestor provocări este esențială pentru implementarea cu succes a planurilor de investiții

Focus pe tranziția ecologică și digitală: Atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea și infrastructura digitală joacă un rol central în planurile de investiții ale municipalităților pentru următorii trei ani. Cu toate acestea, mai mult de șase din zece municipalități își exprimă nemulțumirea față de investițiile lor anterioare în atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, în timp ce 40 % raportează nemulțumiri cu privire la investițiile lor în infrastructura digitală.

Inegalități regionale: Municipalitățile europene sunt mai avansate în transformarea lor digitală decât în tranziția verde. În timp ce regiunile cu venituri mai ridicate prezintă o proporție mai mare a municipalităților care investesc activ în ambele tranziții, regiunile mai puțin dezvoltate se confruntă cu provocări în a realiza progrese similare.

Un deficit semnificativ de investiții

„După cum arată sondajul BEI privind municipalitățile, municipalitățile din Europa se confruntă cu un deficit semnificativ de investiții, în special în infrastructura de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Este esențial pentru factorii de decizie și părțile interesate să abordeze aceste deficite și să acorde prioritate investițiilor durabile și rezistente pentru un viitor mai ecologic și mai digital. Lipsa persistentă de personal calificat, inclusiv la nivelul municipalităților, trebuie abordată în întreaga Europă pentru a permite o implementare adecvată a programelor de investiții regionale și paneuropene”, a declarat Debora Revoltella, economistă-șefă a BEI.

Vicepreședintele BEI Ricardo Mourinho Felix a spus: „Investițiile municipale sunt fundamentale în oferirea de sprijin consistent oamenilor și întreprinderilor. Având în vedere proporția semnificativă a investițiilor publice făcute de municipalități, este imperativ ca acestea să fie dotate cu resursele necesare, cunoștințe de specialitate și rețele de cooperare puternice pentru o implementare eficientă. Pe măsură ce lumea evoluează rapid, rolurile municipalităților în tranzițiile ecologice și digitale devin tot mai importante. Pentru a promova practicile durabile în domenii precum planificarea urbană, eficiența energetică, gestionarea deșeurilor și transportul, este necesară îmbunătățirea know-how-lui în întreaga Europă. Sondajul nostru BEI privind municipalitățile oferă perspective asupra strategiilor de adaptare ale municipalităților și subliniază nevoile semnificative care trebuie abordate în viitor.”

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase