Home » D:News » Turistul care și-a scrijelit numele pe Colosseum ar fi aflat abia acum cât de vechi este monumentul

Turistul care și-a scrijelit numele pe Colosseum ar fi aflat abia acum cât de vechi este monumentul

Turistul care și-a scrijelit numele pe Colosseum ar fi aflat abia acum cât de vechi este monumentul
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.07.2023

Un turist filmat în timp ce își sculpta numele său și al iubitei sale pe un perete interior al anticului Colosseum din Roma spune că nu și-a dat seama cât de vechi este monumentul, potrivit BBC.

Ivan Dimitrov, din Bristol, a făcut acest comentariu într-o scrisoare de scuze adresată primarului Romei, spunând că a înțeles „gravitatea faptei”.

El a gravat pe peretele Colosseumului „Ivan + Hayley 23” – numele său și al iubitei sale – pe amfiteatrul vechi de 2.000 de ani cu o cheie.

„Recunosc cu profundă jenă că…”

Acțiunile sale au fost filmate de un martor în iunie și au stârnit comentarii extrem de acide și anchete.

A urmat o percheziție a poliției și se pare că acum se confruntă cu proceduri legale.

În scrisoarea transmisă primarului Romei, Dimitrov și-a prezentat „scuzele sale sincere italienilor și întregii lumi”.

El a continuat: „Recunosc cu profundă jenă că abia după ceea ce s-a întâmplat cu regret am aflat de vechimea monumentului. El a spus că i-a lăudat pe cei care „păzesc cu dăruire, grijă și sacrificiu valoarea istorică și artistică inestimabilă a Colosseumului”.

„Fapta este odioasă, dar nu gravă”

El a adăugat: „Sunt, de asemenea, conștient de faptul că un comportament similar, în țara mea, ar avea consecințe mult mai grave. Din acest motiv, îmi asum toată responsabilitatea și mă voi angaja sincer și concret să răscumpăr și să remediez greșeala pe care am făcut-o. Incivilitatea, superficialitatea și nepăsarea cu care am acționat, deteriorând Colosseumul în detrimentul tuturor celor care doresc în mod legitim să îl admire și să se bucure de el, nu au nicio justificare”.

Avocatul dlui Dimitrov, Alexandro Maria Tirelli, a declarat pentru BBC: „Am formulat deja o cerere de negociere a pedepsei. Băiatul va beneficia cu siguranță de o pedeapsă cu suspendare, fapta este odioasă, dar nu gravă”.

Bărbatul în vârstă de 27 de ani a fost filmat de un alt vizitator care l-a mustrat verbal înainte de a preda înregistrarea oficialilor de securitate.

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Romei

O înregistrare video a scenei a fost încărcată pe YouTube și distribuită pe rețelele de socializare.

Dacă va fi găsit vinovat de o infracțiune, acesta riscă o amendă de până la 15.000 de euro, precum și o pedeapsă cu închisoarea între doi și cinci ani.

Avocatul domnului Dimitrov a declarat pentru ziarul Il Messaggero că speră ca scrisoarea să îl ajute pe clientul său să evite cea mai dură sentință.

Colosseumul este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Romei imperiale și cel mai popular loc turistic din Italia.

Un sit protejat de UNESCO în cadrul Patrimoniului Mondial

Este un sit protejat de UNESCO în cadrul Patrimoniului Mondial, ceea ce înseamnă că este considerat a fi un loc cu „valoare universală excepțională”.

Incidentul a provocat o condamnare a faptei în Italia și în întreaga lume.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că „a fost ofensator pentru toți cei din întreaga lume care apreciază valoarea arheologiei, a monumentelor și a istoriei”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase