Home » D:News » Vine furtuna imobiliară? Una dintre cele mai importante pieţe din lume se prăbuşeşte

Vine furtuna imobiliară? Una dintre cele mai importante pieţe din lume se prăbuşeşte

Vine furtuna imobiliară? Una dintre cele mai importante pieţe din lume se prăbuşeşte
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2023

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm din 2011 încoace, a anunţat Halifax, în timp ce piaţa imobiliară cedează în faţa creşterii costurilor de împrumut, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.

Costul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 2,6% în iunie faţă de anul precedent, la 285.000 de lire sterline (364.320 dolari), a precizat vineri, într-un comunicat, creditorul Halifax. Preţurile au scăzut cu 0,1% numai luna trecută, al treilea declin consecutiv.

Speculaţiile conform cărora Banca Angliei va trebui să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a domoli inflaţia au dus la creşterea costului creditelor ipotecare, cele mai comune împrumuturi cu rată fixă depăşind acum 6%, un nivel considerat ca fiind un prag problematic pentru consumatori.

„Cumpărătorii se gândesc la ceea ce îşi pot permite în mod realist”

„Presiunea rezultată asupra accesibilităţii va acţiona în mod inevitabil ca o frână asupra cererii, pe măsură ce cumpărătorii se gândesc la ceea ce îşi pot permite în mod realist”, a declarat Kim Kinnaird, director la Halifax Mortgages.

Ca o nouă lovitură pentru proprietarii de locuinţe, comercianţii estimează în prezent că BOE va majora ratele dobânzilor la 6,5% până în decembrie, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace.

O nouă lovitură pentru proprietarii de locuinţe

Pentru mulţi dintre ei, creşterea costurilor de împrumut încă nu și-a intrat pe deplin în drepturi . Organismul industrial UK Finance estimează că 800.000 de credite cu dobândă fixă vor trebui refinanţate în a doua jumătate a acestui an, iar alte 1,6 milioane în 2024.

O imagine a răcirii pieţelor imobiliare a apărut săptămâna trecută şi în datele furnizate de Nationwide Building Society, al cărui indice propriu al preţurilor locuinţelor a arătat o scădere de 3,5% pe an – cea mai mare din 2009 încoace.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase