Home » D:News » Laboratorul care poate simula orice vreme, construit pentru a testa eficiența energetică a locuințelor

Laboratorul care poate simula orice vreme, construit pentru a testa eficiența energetică a locuințelor

Publicat: 09.02.2023

Termometrul scade până sub zero grade, în timp ce un viscol coboară peste două case proaspăt construite în laboratorul care poate simula orice vreme, acesta fiind situat în nordul Angliei.

În ciuda condițiilor de gheață, cele două case eficiente din punct de vedere energetic rămân confortabile și calde datorită utilizării tehnologiei de ultimă oră de încălzire și izolație.

Bun venit la Energy House 2.0, un experiment științific conceput pentru a-i ajuta pe constructorii din întreaga lume să reducă emisiile de carbon, să economisească energie și să combată schimbările climatice.

Iată laboratorul care poate simula orice vreme!

Proiectul, situat într-un laborator care seamănă cu un depozit gigantic, aflat în campusul Universității Salford, lângă centrul orașului Manchester, a fost deschis în luna ianuarie.

În laboratorul care poate simula orice vreme pot fi create ploaie, vânt, soare și zăpadă la temperaturi cuprinse între 40 de grade Celsius și -20°C.

„Ceea ce am încercat să realizăm aici este să putem reproduce condițiile meteorologice care ar fi experimentate în aproximativ 95% din lume”, a declarat profesorul Will Swan, șeful laboratoarelor caselor energetice din cadrul universității.

Laboratorul care poate simula orice vreme va putea fi închiriat de constructori

Instalația, care cuprinde două camere care pot produce vreme diferită în același timp, va testa tipuri de locuințe din întreaga lume „pentru a înțelege cum să livrăm case cu emisii net zero și eficiente din punct de vedere energetic”, a adăugat el, citat de Tech Xplore.

Cele două case, care sunt prin excelență britanice și sunt construite de firme cu operațiuni în Marea Britanie, vor rămâne acolo pentru mai mulți ani.

Apoi alți constructori vor putea să închirieze spațiu în laborator pentru a-și supune propriile construcții la testul vremii.

Tehnologii care pot fi înglobate în locuințe

Prima casă a proiectului a fost construită de firma imobiliară britanică Barratt Developments și gigantul francez de materiale Saint-Gobain. Este placată cu cărămizi decorative peste un cadru din panouri de lemn și izolație, cu panouri solare pe acoperiș.

Oamenii de știință examinează eficiența mai multor tipuri diferite de sisteme de încălzire, cum ar fi pompele de căldură cu sursă de aer.

În sufragerie, un circuit de apă caldă este montat de-a lungul pereților, în timp ce căldura suplimentară este furnizată prin tehnologie infraroșie și de la un panou de perete. Oglinzile acționează și ca niște radiatoare cu infraroșu, în timp ce numeroși senzori monitorizează încăperile utilizate.

Rezidenții vor putea gestiona tehnologia printr-un singur sistem de control, similar cu interfața activată de voce Alexa a companiei Amazon.

Ce economie la energie poate aduce unul dintre sistemele testate la Energy House 2.0?

Constructorii estimează că tehnologia de ultimă oră va însemna că factura la energie va fi doar un sfert din ceea ce plătește în prezent o casă medie din Marea Britanie, o veste extraordinară pentru clienții afectați de prețurile ridicate ale energiei.

De asemenea, tehnologia va aduce o contribuție importantă la eforturile Marii Britanii de a ajunge la zero emisii de carbon până în 2050 pentru a combate schimbările climatice.

Un raport parlamentar a constatat că, în 2019, 17% din emisiile de încălzire de la clădiri proveneau de la locuințe, contribuția acestora fiind similară cu a tuturor mașinilor pe benzină și diesel care circulă pe drumurile Marii Britanii.

Activiștii de mediu i-au cerut de mult timp guvernului Regatului Unit să sporească eficiența energetică și sprijinul pentru izolarea caselor existente în Marea Britanie.

Un echilibru între confort și eficiență

„Una dintre tehnologiile cheie pe care le încercăm pentru această casă este asemănătoare cu un sistem de management al clădirilor pentru clădiri rezidențiale”, a declarat Tom Cox, director tehnic pentru Marea Britanie la Saint-Gobain.

„Este aproape ca o Alexa pentru sistemul energetic de acasă și sistemul poate fi automatizat atât cât dorește ocupantul”, a continuat Cox.

Și acum, cu laboratorul care poate simula orice vreme, oamenii de știință și companiile nu mai trebuie să aștepte schimbări extreme ale vremii de afară.

„Putem testa condițiile meteorologice pentru un an întreg în doar o săptămână”, a adăugat Cox.

„Scopul final este de a crea acel mediu care este atât confortabil și rentabil pentru client, cât și viabil din punct de vedere comercial. În același timp, abordăm problemele de sustenabilitate pe care le avem în construcții”, a adăugat Cox.

Vă recomandăm să citiți și:

Tot mai multe țări din Europa ieftinesc transportul public

Casa de licitații Christie’s, obligată să înapoieze o pictură unor moștenitori ai lui Proust

Ce rudă îl va interpreta pe Michael Jackson într-un film biografic?

Familia din Canada care călătorește în jurul lumii cu propriul avion mic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase