Home » D:News » Cât de atașați sunt câinii de familia în care s-au născut?

Cât de atașați sunt câinii de familia în care s-au născut?

Cât de atașați sunt câinii de familia în care s-au născut?
Foto: Shutterstock
Publicat: 17.07.2023

Câinii separați la vârsta de opt până la 12 săptămâni uită de frații de care s-au despărțit după doar doi ani, dacă trăiesc singuri, arată experții de la The Dog People, citați de Daily Mail.

A lua un cățeluș acasă este emoționant pentru oricine dorește un prieten blănos în familie, dar unii dintre noi pot fi chinuiți de sentimentul de vinovăție la gândul că trebuie să-l despartă de mama și de frații lui la doar câteva săptămâni după maștere. Acum, experții de la The Dog People au împărtășit adevăratul impact al acestui lucru asupra cățeilor. Astfel, se pare că, în general, câinii separați la vârsta de opt până la 12 săptămâni uită de frații de care s-au despărțit după doar doi ani, dacă trăiesc singuri. Dar, în același timp, aceiași câini continuă adesea să își recunoască mamele și după doi ani, iar mamele lor își amintesc adesea de ei.

Pentru a demonstra acest lucru, medicii veterinari au făcut referire la un studiu realizat în 1994 la Universitatea Queen’s, care a efectuat teste bazate pe mirosuri pe 10 mame și 51 de pui de câine. Paisprezece din 18 mame au arătat, de asemenea, o preferință pentru mirosul puilor lor atunci când acesta era prezentat pe o cârpă.

Memoria și emoțiile câinilor funcționează într-un mod complet diferit

Britt Rosendahl, specialist în comportament canin și în dresaj la Woodgreen Pets Charity, a declarat: „Este logic ca și câinii să aibă o puternică recunoaștere a mamei lor, deoarece sunt o specie altricială. Acest lucru înseamnă că puii sunt subdezvoltați la naștere, dar cu ajutorul părinților se maturizează. Supraviețuirea depinde în principal de mamă, așa că recunoașterea mamei este crucială. Animalele altriciale sunt conectate în acest fel, ceea ce ar putea fi un motiv pentru care este mai probabil să își recunoască mama în comparație cu frații lor”.

În ciuda acestui adevăr trist, medicii veterinari susțin că puii separați vor renunța fără durere la relațiile stabilite în viața lor dinainte de despărțirea de mama și frații lor. Se crede că memoria și emoțiile câinilor funcționează într-un mod complet diferit față de ale noastre, ceea ce le permite să se lege cu ușurință de oameni.

Câinii ar putea avea memorie episodică

Un studiu realizat în 2016 a sugerat că este posibil ca și câinii să aibă o memorie episodică, ceea ce înseamnă că își pot aminti evenimente specifice din trecut. Dar chiar și acest lucru este destul de limitat, deoarece câinii păreau să uite lucruri pe o perioadă mai lungă de timp. În ciuda acestui fapt, medicii veterinari recomandă ca puii să rămână cu familiile lor timp de opt până la 12 săptămâni după naștere. Deși au amintiri mai puțin eficiente, separarea înainte de acest moment poate duce, de fapt, la probleme mai mari mai târziu în viață. În primele câteva luni, câinii își dezvoltă abilitățile motorii, rezistența la stres și controlul mușcăturii. Dar separarea prea devreme poate împiedica acest lucru, ceea ce se poate materializa într-o zi prin anxietate, posesivitate și agresivitate.

Unii câini pot avea coșmaruri chiar și la vârsta adultă, dacă au avut parte de o experiență traumatizantă în primele etape din viață.

Cum creăm legături cu câinii?

Rosendahl a continuat: „Părăsirea siguranței și familiarității mamei și a fraților patrupedului poate fi o experiență descurajantă. Dar cel mai bine este să evităm să umanizăm comportamentul câinilor, deoarece văzându-i printr-o perspectivă umană poate fi mai dificil să îi înțelegem cu adevărat”.

Pentru a crea legături cu câinii în cel mai bun mod, medicii veterinari sugerează să se aloce timp pentru socializare și să se stabilească o rutină sănătoasă de plimbări, mese și ore de joacă.

„Fiecare cățel este diferit”

Crearea unei „zone zen” este, de asemenea, benefică pentru a le oferi câinilor spațiul de care au nevoie, care ar putea fi dotat cu porți, lăzi și țarcuri.

„Fiecare cățel este diferit și se va adapta la noul mediu în ritmul său propriu. Unii căței se pot acomoda rapid, în timp ce altora le poate lua câteva săptămâni să se adapteze. În timpul acestei perioade de tranziție, lăsați-i să se decomprime în timpul lor liber”, a adăugat Rosendahl.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase