Home » D:News » Omizile distrug lavanda din sudul Franței și provoacă pierderi de milioane de euro

Omizile distrug lavanda din sudul Franței și provoacă pierderi de milioane de euro

Omizile distrug lavanda din sudul Franței și provoacă pierderi de milioane de euro
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.09.2023

Omizile au provocat pierderi de milioane de euro în culturile de lavandă din Franța în acest an, potrivit unei asociații agricole care a cerut ajutorul guvernului, transmite dpa. Fermierii au pierdut 90% din recoltă în unele cazuri.

„Sunt zeci și zeci de hectare care nu au fost recoltate pentru că nu a meritat. Nu a mai rămas nimic”, a declarat Alain Aubanel, șeful Asociației pentru arome și plante medicinale PPAM, cu sediul în Manosque, în sudul Franței.

Fermierii au pierdut 90% din recoltă în unele cazuri, a declarat el pentru dpa.

„Estimez pierderea la câteva milioane de euro”, a spus el.

Omizile au ajuns în Franța odată cu Sirocco

Vinovați ar fi omizile care au ajuns în Franța odată cu Sirocco, un vânt fierbinte din Africa de Nord. Omizile au mâncat tulpinile de lavandă și au uscat plantele. În locul culorii specifice, violet, câmpurile de lavandă, de altfel populare ca destinații de vacanță și motive de fotografii, au devenit gri-maronii în această vară.

Departamentele Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse și Drôme au fost cele mai afectate – și mai ales zonele de cultivare tradiționale din munți, adică exact zonele în care agricultorii nu pot cultiva aproape nimic altceva, spune Aubanel.

„Cunosc oameni care și-au pierdut 80% din recolte, chiar 90%”

„Cunosc oameni care și-au pierdut 80% din recolte, chiar 90%. Dacă acești oameni nu primesc ajutor financiar, riscă să intre în faliment”, spune Asociația.

Omizile nu sunt o noutate pentru cultivatorii de lavandă. Ele au afectat culturile și în 2018 și 2019, dar nu în aceeași măsură.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase