Home » D:News » Trei bărbaţi din Tadjikistan, prinși în timp ce scrijeleau pietre de la Sarmizegetusa Regia

Trei bărbaţi din Tadjikistan, prinși în timp ce scrijeleau pietre de la Sarmizegetusa Regia

Trei bărbaţi din Tadjikistan, prinși în timp ce scrijeleau pietre de la Sarmizegetusa Regia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.09.2023

Trei bărbaţi din Tadjikistan au fost prinşi în timp ce vandalizau trei pietre din cetatea dacică Sarmizegetusa Regia din judeţul Hunedoara.

Cei trei bărbați au fost prinși chiar în timp ce mâzgăleau pietrele din cetatea veche dacică. Bărbații au declarat poliţiştilor că nu ştiau că nu au voie să scrijelească pietrele.

Chiar și așa, pe numele lor a fost întocmit dosar penal pentru distrugere, transmite Gândul.ro.

Bărbații au susținut că nu știau că este interzis scrijelitul

Incidentul a avut loc duminică, 3 septembrie, în jurul orei 12:00, atunci când o patrulă din cadrul Detașamentului 4 de Jandarmi Orăștie a fost sesizată de către agentul de pază de la situl arheologic cu privire la faptul că un grup de persoane scrijelește monumente din interiorul cetății.

Jandarmii s-au deplasat la fața locului și au identificat și legitimat trei cetățeni străini, cu vârste cuprinse între 31 și 35 de ani, originari din Tadjikistan, care au permise de ședere în România și care au susținut că nu știau că este interzis scrijelitul pe monumente.

Au zgâriat trei pietre de la Sarmizegetusa Regia

Jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii de „distrugere”, prevăzută și pedepsită de art. 253 Cod Penal, cercetările în acest caz fiind preluate și continuate de Poliția Municipiului Orăștie.

„În data de 03 septembrie 2023, în jurul orei 12:45, Poliția Municipiului Orăștie fost sesizată de către  jandarmii Postului Montan Grădiște cu privire la faptul că jandarmii au depistat trei bărbați de naționalitate tadjică, bănuiți că au scrijelit diferite însemne, în incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului i-a identificat pe cei trei bărbați și a stabilit că aceștia (angajați ai unei societăți comerciale din Deva), în timp ce se aflau în incinta cetății dacice, au zgâriat trei pietre aflate în incinta cetății (cei trei bărbați au declarat faptul că se aflau în zonă ca și turiști și nu am știut că nu au voie să graveze pietrele respective)”, arată un comunicat al IPJ Hunedoara.

„În cauză, polițiștii au întocmit dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, cercetările continuând în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor comiterii faptelor și a stabilirii prejudiciului”, potrivit aceluiași comunicat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase