Home » D:News » Noul premier din Vanuatu vrea să revizuiască pactul de securitate cu Australia

Noul premier din Vanuatu vrea să revizuiască pactul de securitate cu Australia

Noul premier din Vanuatu vrea să revizuiască pactul de securitate cu Australia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.09.2023

Noul prim-ministru din Vanuatu, Sato Kilman, „va revizui” pactul de securitate semnat cu Australia, relatează postul de televiziune australian ABC. Anunțul a fost făcut la o zi după ce Kilman a ajuns la putere în urma unui vot al parlamentarilor.

Pactul a fost un motiv important pentru înlăturarea fostului lider Ishmael Kalsakau, care a pierdut o moțiune de cenzură și a fost apoi învins de Kilman într-o procedură parlamentară desfășurată luni în parlament.

Parlamentarii din opoziție au susținut că pactul de securitate cu Australia compromite statutul de „neutralitate” al Vanuatu și pune în pericol asistența pentru dezvoltare din partea Chinei, cel mai mare creditor extern al țării.

Kilman a militat pentru o cooperare mai strânsă cu China

Recent, noul premier a declarat că este puțin probabil ca documentul, semnat de cele două țări în decembrie, să fie ratificat de parlament în forma actuală.

„Nu sunt sigur dacă este în interesul Vanuatu sau nu, doar pentru că nu am fost consultați. Părerea mea ar fi să revizuim acordul cu ambele părți, australienii și guvernul Vanuatu, și să vedem dacă există probleme și apoi să abordăm aceste aspecte”, a explicat Kilman într-un interviu preluat de Reuters.

Kilman, care a mai fost prim-ministru, a militat pentru o cooperare mai strânsă cu China în mandatele anterioare.

Una dintre țările insulare din Pacific în competiție pentru influență

Vanuatu este una dintre țările insulare din Pacific aflate în centrul competiției pentru influență în regiune între SUA și China.

Statele Unite și aliații lor, inclusiv Australia, încearcă să descurajeze țările din Pacific să stabilească legături de securitate cu China. Chinezii au semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase