Home » Știință » O structură uriașă de sub Australia îi nedumerește pe cercetători

O structură uriașă de sub Australia îi nedumerește pe cercetători

Publicat: 15.08.2023

Teritoriul Australiei ar putea adăposti un secret masiv, ascuns în subteran. Ce este structura uriașă de sub Australia care a acaparat interesul cercetătorilor?

Geologul Andrew Glikson explică cele mai recente cercetări ale sale care indică faptul că un crater epic de asteroizi ar putea fi îngropat sub continent; toate dovezile indică faptul că acesta ar putea fi cel mai mare cunoscut de pe planetă.

Glikson estimează că structura uriașă de sub Australia, cunoscută sub numele de Deniliquin, are peste 515 kilometri în diametru. Acest lucru ar depăși cea mai mare structură de impact confirmată, craterul Vredefort, de aproximativ 161 km lățime, din Africa de Sud, ca să nu mai vorbim de craterul Chicxulub, cu dimensiuni similare, despre care se crede că provine de la asteroidul care a distrus dinozaurii.

Studiul a fost publicat în revista Tectonophysics.

Structura uriașă de sub Australia, un crater de impact al unui asteroid?

„Istoria impacturilor de asteroizi pe Pământ este în mare măsură necunoscută”, a scris Gilkson.

Existența structurii Deniliquin a fost propusă pentru prima dată la sfârșitul anilor 1990 de către Tony Yeates, care a fost coautor al acestui studiu recent, bazat pe modele magnetice. O analiză ulterioară care s-a încheiat în 2020 a confirmat că a existat o structură mare sub o regiune din sudul New South Wales, deși fără dovezi definitive că ar fi fost cauzată de un impact, scrie Futurism.

Probabil vă întrebați cum trece neobservată o structură atât de masivă aflată chiar sub picioarele noastre?

„Atunci când un asteroid lovește, acesta creează un crater cu un centru ridicat. Acesta este similar cu modul în care o picătură de apă sare în sus dintr-un crater tranzitoriu atunci când aruncați o pietricică într-o apă”, explică Glikdon.

„Această cupolă centrală ridicată”, adaugă el, se poate eroda de-a lungul a milioane de ani, devenind mai puțin proeminentă. Dacă craterul nu este pur și simplu îngropat de sedimente, o coliziune între plăcile tectonice ale Pământului ar putea cuprinde structura, deoarece o placă este forțată să intre sub cealaltă.

Ce arată dovezile găsite la fața locului?

Odată cu descoperirea domului, există alte câteva indicii puternice ce identifică structura drept un crater de asteroizi, cum ar fi ondulațiile simetrice în crustă care ar fi cauzate de temperaturile extreme ale unui impact și „defecțiunile radiale” întâlnite în mod obișnuit în alte structuri de impact.

Din păcate, majoritatea dovezilor adunate până acum despre Deniliquin sunt doar de la suprafață, iar Glikson subliniază necesitatea forajelor adânci pentru a obține „dovada impactului”.

Cu toate acestea, ultimele sale cercetări sugerează că impactul asteroidului care a creat acest crater a avut loc în urmă cu aproximativ 445 de milioane de ani. Asta coincide cu ceea ce este cunoscut sub numele de evenimentul de extincție în masă din Ordovicianul târziu, care a distrus 85% din viața de pe Pământ.

Potrivit lui Glikson, acest impact a fost de cel puțin de două ori mai puternic decât cel care a ucis dinozaurii și a lăsat în urmă craterul Chicxulub.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea

Cine au fost primii polenizatori de pe Pământ?

O ciupercă ușor de inhalat și capabilă să infecteze oamenii se răspândește cu rapiditate

Rămășițele unor continente străvechi au fost găsite sub Antarctica

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase