Home » D:News » Un pantof de copil, vechi de 2000 de ani, descoperit în Austria în stare „excepțională”

Un pantof de copil, vechi de 2000 de ani, descoperit în Austria în stare „excepțională”

Un pantof de copil, vechi de 2000 de ani, descoperit în Austria în stare „excepțională”
Credit foto: Deutsches Bergbau-Museum Bochum
Publicat: 28.09.2023

Un pantof de piele, pentru copii, vechi de peste 2000 de ani, a fost descoperit în Austria. Încălțămintea este în stare bună, având șireturile intacte.

Potrivit Muzeului German al Mineritului Bochum-Leibniz, care face săpături arheologice în satul Dürrnberg, situat în vestul țării, în apropiere de Salzburg, descoperirea a fost făcută sub supravegherea doctorului Thomas Stöllner, anunță The Archaeologist.

Cel mai probabil, pantoful a rămas în stare bună datorită efectului conservant al sării.

„Starea pantofului găsit este excepțională”

Numărul încălțămintei ar corespunde cu numărul actual 30 și, potrivit Muzeului German de Minerit din Bochum-Leibniz, ar fi fost confecționată în secolul al II-lea î.Hr.

„Timp de decenii, activitățile noastre de cercetare din Dürrnberg ne-au oferit descoperiri valoroase pentru a explora științific mineritul timpuriu. Starea pantofului găsit este excepțională”, a declarat Thomas Stöllner.

„Materialele organice se descompun în general în timp”

„Materialele organice se descompun în general în timp. Descoperiri precum acest pantof de copil, dar și resturi textile precum cele găsite în Dürrnberg, oferă o perspectivă extrem de rară asupra vieții minerilor din Epoca Fierului. Ele oferă informații valoroase pentru activitatea noastră științifică”, a explicat profesorul.

În apropierea pantofului au mai fost descoperite și alte resturi organice precum un fragment de lopată și resturi de blană.

Săpăturile vor continua în anii următori.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase