Home » D:News » Ce pericole poate ascunde încălțămintea cu talpă înaltă?

Ce pericole poate ascunde încălțămintea cu talpă înaltă?

Ce pericole poate ascunde încălțămintea cu talpă înaltă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.05.2023

Entorsa gleznei este una dintre cele mai frecvente leziuni musculoscheletice, în special în sporturi precum baschet și fotbal, unde săriturile, aterizarea pe un picior și schimbările bruște de direcție fac parte din joc.

Prevenirea este esențială. Într-un efort de a reduce riscul de entorsă, multe persoane caută pantofi cu „talpă înaltă”, în care secțiunea din jurul părții laterale a pantofului (cunoscută și sub numele de „guler”) se prelungește până mai aproape de gleznă.

Dar ce spun cercetările? Încălțămintea cu talpă înaltă reduc într-adevăr riscul de entorsă? O echipă de profesori de la Universitatea din Australia de Sud a explicat cum influențează purtarea pantofilor sport cu talpă înaltă mișcările picioarelor atunci când practicăm un anumit sport.

Încălțămintea cu talpă înaltă pot schimba modul în care ne folosim mușchii din glezne

Tendința din literatura de cercetare actuală sugerează că protecția asupra gleznei, pe care o oferă pantofii cu talpă înaltă ar putea să nu fie suficientă pentru a reduce semnificativ riscul de entorsă în timpul practicării sportului, potrivit Science Alert.

Cercetările susțin ideea că pantofii cu talpă înaltă oferă o bună stabilitate atunci când forțele exterioare pot provoca o entorsă de gleznă atunci când persoana este în repaus (de exemplu, atunci când o persoană care stă pe loc este lovită din lateral și cade, punând presiune pe gleznă).

De fapt, unele cercetări sugerează că pantofii cu talpă înaltă pot chiar crește riscul provocării unei entorse a gleznei în anumite activități.

Acest lucru poate să aibă legutură cu faptul că acești pantofi pot schimba modul în care ne folosim mușchii din glezne și picioare.

Mai exact, mușchii din exteriorul părții inferioare a piciorului pot începe să tragă mai târziu și să nu lucreze la fel de puternic pentru a rigidiza glezna atunci când purtați pantofi cu talpă înaltă (în comparație cu pantofii cu talpă joasă).

Încălțămintea cu talpă înaltă ar putea împiedica performanța sportivă

Pentru a reduce riscul de entorsă a gleznei, este important ca mușchii de pe ambele părți ale picioarelor să lucreze împreună în același timp.

În mod semnificativ, mușchii de pe partea exterioară a gambei se activează în mod întârziat la persoanele cu instabilitate cronică a gleznei. Această constatare sugerează că pantofii cu talpă înaltă ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru oricine are un istoric de entorsă a gleznei.

Există, de asemenea, unele dovezi conform cărora purtarea pantofilor cu talpă înaltă poate împiedica performanța sportivă prin reducerea înălțimii săriturii și creșterea transmiterii șocurilor către alte părți ale corpului.

Încălțămintea potrivită, aleasă și în funcția de profesie

Suporții externi, cum ar fi banda adezivă și ortezele, sunt eficiente atât la gleznele nevătămate, cât și la cele care au suferit leziuni anterioare. Dar acestea sunt mai eficiente atunci când sunt folosite în combinație cu programe de exerciții fizice preventive.

Ceea ce este realmente important atunci când cumpărăm o pereche de încălțări este o bună potrivire și o bună funcționare. Încălțămintea trebuie să se potrivească piciorului în lungime, lățime și adâncime. Ar trebui să existe suficient spațiu de-a lungul tălpii pentru ca aceasta să nu fie strânsă atunci când stăm în picioare.

Cu toate acestea, aproximativ 70% dintre oameni poartă pantofi care nu le sunt potriviți. Femeile și fetele au mai des pantofi prea strâmți, iar bărbații mai în vârstă poartă adesea pantofi prea lungi.

Încălțămintea nepotrivită poate crește numărul de căderi, induce niveluri mai mari de osteoartrită și împiedică funcția naturală a piciorului la adulți și copii, potrivit profesorilor din cadrul Universității din Australia de Sud.

Specialiștii sfătuiesc alegerea unei perechi de încălțări și în funcție de profesia practicată.

„Asigurați-vă că aveți încălțămintea potrivită pentru treabă. Forma trebuie să se potrivească cu funcția”, au subliniat aceștia.

Vă mai recomandăm și:

Cum alegi pantofii sport pentru alergare?

Cum ne-ar putea ajuta insectele să prevenim accidentele rutiere?

De ce au bărbații un risc de 3 ori mai mare de a fi implicați în accidente rutiere cu pietoni

Beneficiile neștiute ale mersului cu spatele. Iată ce spune știința!

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase