Home » D:News » Greenpeace avertizează că situația de la centrala Zaporojia este „o criză nucleară fără precedent”

Greenpeace avertizează că situația de la centrala Zaporojia este „o criză nucleară fără precedent”

Greenpeace avertizează că situația de la centrala Zaporojia este „o criză nucleară fără precedent”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.09.2023

Specialiștii organizației Greenpeace avertizează că omenirea se confruntă cu o criză nucleară fără precedent ca urmare a situației înregistrate la centrala Zaporojia din Ucraina, potrivit Sky News.

Un studiu întocmit de Greenpeace, care joi este trimis guvernelor occidentale, arată că autoritățile de reglementare internaționale sunt incapabile să monitorizeze măsurile de siguranță la centrala din Ucraina.

Potrivit membrilor organizației de mediu, cei patru inspectori ai AIEA de la uzină sunt insuficienți și au prea multe restricții pentru a fi eficienți.

„O criză nucleară periculoasă, fără precedent în istoria energiei nucleare”

Analiza a mai stabilit că autoritatea de reglementare nu este „în măsură să-și îndeplinească obligațiile”, dar nu este pregătită să recunoască asta în mod public. Concluzia este că încălcările regulilor de siguranță făcute de ruși nu sunt evidențiate public.

„AIEA riscă să normalizeze ceea ce rămâne o criză nucleară periculoasă, fără precedent în istoria energiei nucleare, în timp ce exagerează influența sa reală asupra evenimentelor de pe teren”, au precizat Shaun Burnie și Jan Vande Putte, specialiștii nucleari Greenpeace.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa

În urmă cu trei zile, directorul executiv al companiei nucleare de stat ruse Rosatom, Alexei Likhachev, s-a întâlnit cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, la Viena pentru a discuta despre securitatea de la centrala nucleară Zaporojia. Detaliile acestei discuții nu au fost anunțate.

De la începutul războiului, Rusia și Ucraina s-au acuzat în mod repetat că intenționează să folosească cea mai mare centrală nucleară din Europa drept o armă. Centrala de la Zaporojia este acum controlată de ruși.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase