Home » Știință » O nouă reușită pentru fuziunea nucleară: Un laborator a realizat al doilea experiment cu un câștig de energie

O nouă reușită pentru fuziunea nucleară: Un laborator a realizat al doilea experiment cu un câștig de energie

Publicat: 09.08.2023

Pentru a doua oară de la evenimentul de fuziune de referință din 2022, National Ignition Facility (NIF) din SUA a reușit să obțină suficientă energie dintr-o capsulă de diamant plină de hidrogen pentru a menține reacția de fuziune în desfășurare.

Deși este încă departe de a produce o sursă de energie fiabilă și autosuficientă pentru comunitate, această realizare repetată va furniza cu siguranță informații vitale despre cum să se îmbunătățească tehnologia.

Având sediul la Lawrence Livermore National Laboratory, în apropiere de San Francisco, programul experimental de fuziune al NIF folosește unele dintre cele mai puternice lasere din lume pentru a forța atomii de hidrogen să intre în noi configurații, lăsând mărunțișuri în energie.

Obținerea unui surplus de energie a fost de mult timp un obiectiv al diverșilor inovatori ai tehnologiei de fuziune. Pentru ca fuziunea să aibă loc în vârtejuri de plasmă, vârtejul de particule mici și încărcate trebuie să fie mai tare decât miezul Soarelui înainte de a putea da un plus de energie.

Cantități nelimitate de energie

La NIF, o cameră minusculă, nu mai mare decât o unghie, umplută cu izotopi de hidrogen, absoarbe razele emise de 192 de lasere puternice pentru a crea același tip de condiții. Numai atunci particulele nucleare care alcătuiesc izotopii se pot rearanja pentru a forma heliu.

Prima etapă importantă – numită aprindere – are loc atunci când energia eliberată este suficientă pentru a susține procesul de fuziune.

După ce a obținut condițiile potrivite în decembrie 2022, NIF a alimentat motoarele de fuziune în cadrul unor experimente ulterioare pentru a vedea dacă nu pot îmbunătăți și mai mult randamentul.

,,Într-un nou experiment, am repetat aprinderea la NIF”, a anunțat instalația într-un articol recent din Financial Times.

Rezultatele inițiale sugerează că producția totală a fost de 3,5 megajouli – o fracțiune mai mare decât cei 3,15 megajouli eliberați de aprinderea din decembrie.

,,Profitul energetic pare impresionant”

Cu un pic peste 2 megajouli de energie livrată de lasere, ,,profitul” energetic pare impresionant.

O instalație de fuziune pe deplin funcțională bazată pe tehnologia NIF ar necesita lasere de până la 100 de ori mai puternice, care să pulseze de câteva ori pe secundă.

Extinderea tehnologiei pentru a ilumina autostrăzile, a încălzi dușurile și a face să funcționeze aparatele de aer condiționat pentru mii de gospodării va necesita mult mai multe evenimente de aprindere ca acesta, fiecare dezvăluind noi modalități de a face procesul mai eficient și mai ușor de gestionat.

În cazul în care energia de fuziune bazată pe izotopi de hidrogen ușor de recoltat, se poate realiza, ar putea teoretic să deblocheze cantități practic nelimitate de energie, fără a fi afectată de problema deșeurilor radioactive din fisiune și de povara gazelor cu efect de seră din combustia carbonului, scrie ScienceAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A început construcția celui mai mare motor de rachetă cu fuziune nucleară

Microsoft vrea să obțină energie prin fuziune nucleară până în 2028

Telescopul James Webb a surprins o fuziune galactică spectaculoasă

Descoperire în domeniul fizicii. Inteligența artificială, implicată într-un experiment de fuziune nucleară

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase