Home » D:News » Criza apei în Bolivia este „foarte îngrijorătoare”

Criza apei în Bolivia este „foarte îngrijorătoare”

Criza apei în Bolivia este „foarte îngrijorătoare”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.10.2023

Bolivia se confruntă cu o criză a apei, deoarece valul de căldură din timpul iernii a provocat secetă în mai multe regiuni ale țării, potrivit Reuters.

O secetă prelungită și una dintre cele mai călduroase ierni înregistrate vreodată au provocat criza din Bolivia. Printre cele mai afectate zone este cea în care se află orașul El Alto, o comunitate cu aproximativ un milion de locuitori situată la aproximativ 4.000 de metri deasupra nivelului mării.

Schimbările climatice afectează ghețarii din Anzii bolivieni, care furnizează apă dulce izvoarelor și lacurilor din jurulul orașului. Din cauza crizei, localnicii au acum acces la apă doar în anumite momente ale zilei. Foarte afectați sunt și fermierii din regiune. Zone care înainte erau folosite pentru agricultură sunt acoperite cu praf, iar multe animale au murit de sete.

„Ne confruntăm cu o situație foarte, nu vreau să folosesc cuvântul periculos, dar îngrijorătoare”

Autoritățile au montat rezervoare de apă și se declară încrezătoare că rezervele de apă vor rezista până în decembrie, când vine sezonul ploios.

Totuși, membrii comunității științifice avertizează că situația ar putea deveni critică din cauza fenomenului El Nino, care va sosi în decembrie și ar putea crește temperatura.

„Ne confruntăm cu o situație foarte, nu vreau să folosesc cuvântul periculos, dar îngrijorătoare”, a declarat Oscar Paz, expert în schimbări climatice și profesor la Universidad Mayor de San Andres, adăugând că fenomenul El Nino ar putea dura doi ani.

El Nino poate provoca fenomene meteorologice extreme, inclusiv perioade lungi de secetă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase