Home » Știință » Cum poate El Niño să transforme 2023 în cel mai călduros an din istorie?

Cum poate El Niño să transforme 2023 în cel mai călduros an din istorie?

Cum poate El Niño să transforme 2023 în cel mai călduros an din istorie?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.07.2023

Planeta se confruntă cu un val și mai puternic de căldură în anul 2023. Pe lângă creșterea temperaturii, din cauza emisiilor de carbon, fenomenul El Niño urmează să producă pagube serioase.

Acest fenomen care apare sporadic este cel mai mare factor natural care afectează condițiile meteorologice și care adaugă temperaturi suplimentare unei lumi deja aflate în supraîncălzire. El Niño este caracterizat prin producerea unor temperaturi de suprafață mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific, rezultatul fiind o vreme extremă, care afectează toate vietățile și condițiile de trai.

Ultimul El Niño major, înregistrat în perioada 2014-2016, a dus la vârfuri de temperatură caniculară înregistrate în acei ani, drept urmare, 2016 este, în continuare, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor.

Cum poate crește El Niño temperaturile globale?

El Niño deja a început, iar specialiștii se așteaptă la valori record în toate unele lumii – din Puerto Rico până în China, dar și în zona apelor din Marea Britanie.

Oceanul absoarbe mai mult de 90% din căldura captată de emisiile de carbon emise de activitățile derulate de om. O parte din această căldură este eliberată în atmosferă în timpul fenomenului El Niño, în urma schimbului de temperatură între apa caldă și apa rece a Oceanului Pacific. El Niño poate crește temperaturile globale cu 0.2 grade, potrivit The Guardian.

Se pare că sunt afectate și zonele aflate la mare distanță de Pacific, impactul fiind posibil prin intermediul sistemului climatic global. Probabil cea mai afectată este zona Indiei, deoarece El Niño reduce ploile din zona musonică, cele care furnizează 70% din cantitatea de apă a țării și care este vitală pentru pentru agricultură. Pe de altă parte, în Cornul Africii (cea mai estică regiune a Africii, care cuprinde peninsula Somalia), fenomenul ar putea aduce ploi în zona care suferă din cauza secetei.

2023 ar putea fi cel mai călduros an din istorie

Modificările aduse de El Niño au început să apară încă din luna mai, însă meteorologii se așteaptă ca, în următoarele luni, efectele să fie mai dure, ca apoi să scadă începând cu luna noiembrie. În luna iunie, media temperaturilor globale a fost mai ridicată cu un grad față cea normală pentru această perioadă.

Chiar dacă estimările arată că 2023 ar putea fi cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, efectul extrem al El Niño ar putea fi vizibil în anul 2024.

Vă mai recomandăm să citiți și:

ONU avertizează guvernele lumii: El Niño a început. Pregătiți-vă de impact!

Sute de păsări au murit pe coasta Pacificului din cauza fenomenului El Niño

El Niño a fost anunțat oficial, după o serie lungă de avertizări

Precursorul lui El Nino, depistat din spațiu. „Dacă este unul mare, globul va avea o încălzire record”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase