Home » D:News » Palatul de la Țigănești, numit și Conacul „Costache Conachi”, în care au avut loc întâlniri istorice, va fi restaurat

Palatul de la Țigănești, numit și Conacul „Costache Conachi”, în care au avut loc întâlniri istorice, va fi restaurat

Palatul de la Țigănești, numit și Conacul „Costache Conachi”, în care au avut loc întâlniri istorice, va fi restaurat
Credit foto: Cezar Suceveanu/CC BY-SA 3.0
Publicat: 03.10.2023

Palatul de la Țigănești cunoscut și sub numele de Conacul „Costache Conachi” va fi reabilitat cu fonduri europene în baza unei înțelegeri dintre Academia Română și Consiliul Județean Galați.

Consilierii județeni gălățeni au aprobat luni, în cadrul unei ședințe extraordinare, semnarea unui acord de cooperare cu Academia Română pentru salvarea palatului, considerat o comoară istorică și arhitecturală a județului Galați.

Astfel, Consiliul Județean va prelua din punct de vedere administrativ, pentru o perioadă de 10 ani, monumentul istoric, pentru a-l consolida și restaura cu ajutorul fondurilor europene.

Palatul va fi refăcut „așa cum arăta în jurul anului 1840”

„Îl vom prelua de la Academia Română, vom accesa fonduri europene și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Vom readuce la viață arhitectura vremurilor de altădată, dotând și interiorul cu mobilierul epocii. Din păcate, astăzi, conacul unde a fost salvată Unirea Principatelor din 1859 este într-o avansată stare de degradare, deoarece unii oameni nu au înțeles valoarea lui. Vom salva însă această bijuterie arhitecturală și-i vom reda locul pe care îl merită în istoria noastră”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Va fi pus în valoare drumul Micii Uniri

Odată cu renovarea conacului, va fi pus în valoare drumul Micii Uniri pe traseul Casa Cuza Vodă – Conacul de la Mânjina – Palatul de la Țigănești.

Palatul a fost construit în stil neoclasic. Pe lista monumentelor istorice se află și poarta conacului, construcție unică în zona de sud a Moldovei, realizată în stil neogotic de către caimacamul Nicolae Vogoride.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase