Vacile hrănite cu alge ar putea ajuta la reducerea emisiilor de metan

14 10. 2023, 09:00

Suedia este una dintre țările care vin cu schimbări majore în ce privește modificările climatice. Este cu un pas mai aproape de a face din utilizarea aditivilor pentru hrana vacilor care reduc metanul – cum ar fi algele marine – o politică guvernamentală. Măsura vine după ce experții au recomandat continuarea cercetărilor în acest domeniu.

Un raport al Agenției Suedeze pentru Protecția Mediului privind reducerea emisiilor de metan arată că dezvoltarea în acest segment a fost una „rapidă în ultimii ani” și se numără printre „o serie de noi aditivi interesanți cu un potențial mai mare”, notează The Guardian.

Printre aditivii pentru hrana vacilor citați în raport se numără alga roșie și substanța chimică 3-nitrooxipropanol (3-NOP).

Algele roșii pot reduce emisiile de metan cu 90%

Potrivit producătorilor, hrănirea zilnică cu alge roșii poate reduce emisiile de metan ale animalelor de carne cu până la 90%. Însă, a atenționat agenția, sunt necesare mai multe cunoștințe cu privire la cultivare și utilizare.

3-NOP, care a fost administrat ca hrană pentru mai multe categorii de bovine în Suedia, a fost aprobat pentru utilizarea la vacile de lapte în Uniunea Europeană începând cu februarie 2022. Potrivit raportului, substanța chimică poate reduce emisiile de metan cu aproximativ 30% în medie la vacile de lapte și cu 45% la bovinele de carne.

Descoperirea privind efectele hrănirii cu alge marine a fost realizată inițial de cercetători din Australia. Aceasta împiedică microorganismele din primul stomac al vacii să mai producă metan.

În timp ce unii aditivi furajeri „par să aibă un potențial semnificativ”, raportul avertizează că există încă incertitudini cu privire la efectele pe termen lung și la factorii care împiedică utilizarea frecventă în cadrul sistemelor de producție.

Mare parte din emisiile de CO2 înregistrate într-un an, de la vaci

„Sunt necesare mai multe cercetări și analize, atât în ceea ce privește produsele comercializate în prezent, cât și pentru a dezvolta aditivi furajeri alternativi, de viitor”, se mai arată în raport.

În 2021, sectorul agricol din Suedia a produs 3,6 milioane de tone de CO2 – echivalentul de metan (din care 2,9 milioane de tone au fost produse prin digestia bovinelor).

„Credem că acest lucru poate fi o măsură de reducere a metanului provenit de la bovine în Suedia. Nu avem foarte multe alte măsuri care pot avea acest efect în cadrul nivelului actual de producție. Dar credem, de asemenea, că este încă destul de nou (procesul, n.r.) și că mai sunt încă multe cercetări de făcut înainte de a putea veni cu o măsură politică clară”, a explicat Emma Carlen, analist climatic la Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului.

Costurile suplimentare ale unor astfel de măsuri reprezintă o mare constrângere pentru fermieri, a mai spus specialistul, motiv pentru care se impune și o analiză a sprijinului financiar necesar.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fermierii au început să crească vaci rezistente la căldură

O formă misterioasă de boala vacii nebune a apărut în SUA

Vacile din Marea Britanie ar putea primi „blocante de metan” pentru eliminarea emisiilor

China susține că a clonat trei „super vaci” foarte productive