Home » D:News » Louise Gluck, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a murit la 80 de ani

Louise Gluck, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a murit la 80 de ani

Louise Gluck, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, a murit la 80 de ani
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15.10.2023

Louise Gluck, o renumită poetă laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2020, a murit la vârsta de 80 de ani, potrivit presei din Statele Unite.

Poezia lui Louise Gluck era cunoscută pentru candoarea cu care explora familia și copilăria cu „o voce inconfundabilă” și „o frumusețe austeră”, a transmis Academia Suedeză, care este responsabilă de selectarea câștigătorului premiului pentru literatură, atunci când i-a acordat Nobelul.

Poemele ei erau adesea scurte, mai puțin de o pagină.

Cauza morții nu a fost dezvăluită

Făcând comparații cu alți autori, Academia a spus că Gluck seamănă cu poeta americană din secolul al XIX-lea Emily Dickinson prin „severitatea și lipsa de dorință de a accepta principiile simple ale credinței”.

Cauza morții poetei nu a fost dezvăluită de Jonathan Galassi, editorul lui Gluck la Farrar, Straus & Giroux, care a confirmat decesul pentru mass-media. Galassi nu a putut fi contactat de Reuters.

Profesoară de engleză la Universitatea Yale, Gluck s-a impus pentru prima dată în fața criticii cu colecția de poeme intitulată „Firstborn”, apărută în 1968, și a devenit ulterior unul dintre cei mai importanți poeți și eseiști din America contemporană.

Gluck a câștigat Premiul Pulitzer în 1993

Gluck a câștigat Premiul Pulitzer în 1993 pentru colecția sa de poezii „The Wild Iris”, poemul din titlu abordând suferința și redând imagini naturale ale lumii.

Deși s-a inspirat din propriile experiențe în poezia sa, Gluck, care a divorțat de două ori și a suferit de anorexie în tinerețe, a explorat teme universale care au avut ecou în rândul cititorilor din Statele Unite și din străinătate.

A publicat 12 colecții de poezie

A fost poetă laureată a Statelor Unite în 2003-2004 și a primit Medalia Națională pentru Umanități din partea președintelui Barrack Obama în 2016.

În timpul vieții, a publicat 12 colecții de poezie și mai multe volume de eseuri.

Născută la New York, Gluck a devenit cea de-a 16-a femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincție din lumea literară.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase