Home » D:News » Premiul Nobel pentru Literatură 2023, acordat scriitorului norvegian Jon Fosse

Premiul Nobel pentru Literatură 2023, acordat scriitorului norvegian Jon Fosse

Premiul Nobel pentru Literatură 2023, acordat scriitorului norvegian Jon Fosse
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.10.2023

Scriitorul și dramaturgul norvegian Jon Fosse a primit Premiul Nobel pentru Literatură 2023 „pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”.

Premiul este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe și este în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari), conform Reuters.

Opera sa, scrisă în limba norvegiană Nynorsk şi care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o multitudine de piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. Deşi astăzi este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume, el a devenit tot mai recunoscut în ultimii ani şi pentru proza sa.

Literatura a atras adesea cea mai mare atenție și controverse

Înființate prin testamentul inventatorului suedez de dinamită și om de afaceri Alfred Nobel, premiile pentru realizări în literatură, știință și pace au fost acordate începând din 1901. Premiul pentru economie a fost creat mai târziu de către banca centrală suedeză.

Alături de premiul pentru pace, literatura a atras adesea cea mai mare atenție și controverse, aducând în lumina reflectoarelor la nivel mondial autori mai puțin cunoscuți.

Bob Dylan, singurul muzician cu Premiul Nobel pentru Literatură

De-a lungul anilor, premiul pentru literatură a ales, de asemenea, câștigători care depășesc cu mult tradiția romancieră, incluzând dramaturgi, istorici, filosofi și poeți, deschizând chiar un nou drum prin acordarea premiului cântărețului și compozitorului Bob Dylan în 2016.

Anul trecut, Nobelul a fost câștigat de una dintre principalele favorite, scriitoarea Annie Ernaux, pentru cărțile sale, în mare parte autobiografice, care examinează memoria și inegalitatea socială, devenind astfel prima franțuzoaică care a câștigat cel mai prestigios premiu literar din lume.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase