Home » D:News » Mesajul Chinei după ce Vietnam a încheiat un parteneriat cu SUA

Mesajul Chinei după ce Vietnam a încheiat un parteneriat cu SUA

Mesajul Chinei după ce Vietnam a încheiat un parteneriat cu SUA
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.10.2023

Președintele Chinei i-a transmis unui lider vietnamez să nu uite de rădăcinile prieteniei dintre țările lor. Declarația apare în condițiile în care China și SUA se luptă pentru influența asupra națiunilor din Asia de Sud-Est, inclusiv Vietnam.

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus recent celui de-al doilea cel mai înalt oficial din Vietnam că ambele țări nu trebuie să uite prietenia lor tradițională.

Asta după ce în septembrie Vietnam a încheiat un parteneriat cu SUA, punându-și inamicul de odinioară la egalitate cu Rusia și China, potrivit Reuters.

China a avut în mod tradițional legături strânse cu Vietnam

China a avut în mod tradițional legături strânse cu Vietnam. Relațiile diplomatice au apărut în 1950 și, în ciuda unui scurt război din 1979, Beijingul a susținut lupta Vietnamului împotriva fostului conducător colonial Franța și împotriva SUA.

„Confruntate cu situația internațională în continuă schimbare și sarcinile grele de dezvoltare internă, cele două țări nu trebuie să uite intenția inițială a prieteniei lor tradiționale. Cele două părți ar trebui să adere la principiul consultării comune”, i-a spus Xi președintelui vietnamez, Vo Van Thuong, aflat în vizită în China.

Xi a mai spus că Vietnam și China ar trebui să valorifice proximitatea lor geografică și complementaritatea industrială.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase