Home » Știință » China a descoperit un minereu de pământuri rare nemaivăzut până acum

China a descoperit un minereu de pământuri rare nemaivăzut până acum

Publicat: 12.10.2023

Oamenii de știință din China au descoperit un tip de minereu nemaivăzut de pământuri rare, cele din urmă fiind căutate pentru proprietățile lor supraconductoare.

Acest minereu nemaivăzut de pământuri rare, numit niobobaotită, este format din niobiu, bariu, titan, fier și clorură, potrivit South China Morning Post.

Niobiul este cel care a stârnit entuziasmul cercetătorilor chinezi: acest metal gri-deschis este utilizat în prezent mai ales în producția de oțel, pe care îl întărește fără a adăuga o greutate semnificativă. Niobiul este folosit și la fabricarea altor aliaje (materiale din amestecuri de metale) și poate fi găsit în acceleratoarele de particule și în alte echipamente științifice avansate, deoarece este un supraconductor la temperaturi scăzute, potrivit Societății Regale de Chimie din Regatul Unit.

Minereu nemaivăzut de pământuri rare, descoperit în China

Zăcământul a fost găsit în Bayan Obo, din orașul Baotou din Mongolia Interioară, pe 3 octombrie. Minereul de culoare maroniu închis este al 17-lea tip nou găsit în zăcământ și unul dintre cele 150 de minerale noi găsite în regiune, potrivit China National Nuclear Corporation (CNNC).

Descoperirea ar putea fi o binecuvântare pentru China, care importă în prezent 95% din niobiul său, scrie Live Science.

„În funcție de volumul și calitatea acestui niobiu, China ar putea deveni autosuficientă”, a declarat Antonio H. Castro Neto, profesor de inginerie electrică și informatică la Universitatea Națională din Singapore (NUS).

Care este cel mai mare furnizor de niobiu?

Brazilia este cel mai mare furnizor mondial de metale rare, Canada fiind pe locul doi. Potrivit U.S. Geological Survey, un proiect de deschidere a unei mine de niobiu și a unei instalații de procesare este în derulare în sudul Nebraska. Proiectul de minerale critice Elk Creek va fi singura mină de niobiu din SUA.

Metalul ar putea avea, de asemenea, o cerere mai mare în viitor, deoarece cercetătorii lucrează la dezvoltarea bateriilor cu niobiu-litiu și niobiu-grafen. Potrivit S&P Global, aceste baterii pot reduce riscul de incendii atunci când sunt utilizate împreună cu litiu. În plus, bateriile cu niobiu-litiu se încarcă mai repede și pot fi reîncărcate mai des decât bateriile tradiționale cu litiu.

În luna mai a.c., cercetătorii de la Centrul pentru Materiale 2D Avansate (CA2DM) de la NUS, care dezvoltă baterii cu niobiu-grafen, au spus că bateriile ar putea dura aproximativ 30 de ani, de 10 ori mai mult decât bateriile cu litiu-ion și se pot încărca complet în mai puțin de 10 minute.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost găsit primul crater de impact din lume situat în vârful unui munte

Așa-zisele „resturi interstelare” găsite în Oceanul Pacific ar fi cu totul altceva

Lumini misterioase au fost văzute pe cerul din Maroc înainte de cutremurul din Munții Atlas

Pământul a început să se despice în mai multe zone din sud-vestul Statelor Unite

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase