Home » D:News » Sterilizarea cetățenilor care își schimbă sexul, declarată neconstituțională în Japonia

Sterilizarea cetățenilor care își schimbă sexul, declarată neconstituțională în Japonia

Sterilizarea cetățenilor care își schimbă sexul, declarată neconstituțională în Japonia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2023

Instanța supremă din Japonia a stabilit că obligația privind sterilizarea cetățenilor care își schimbă sexul este neconstituțională, potrivit BBC.

Curtea Supremă a Japoniei a anunțat decizia recent. Legea din 2004 prevede că oamenii își pot schimba sexul doar dacă nu au capacitate de reproducere.

Decizia a fost luată după ce o femeie transsexual a depus o petiție prin care a contestat legea. Și organizația Human Rights Watch a calificat legea drept „abuzivă și depășită”.

Legea are și susținători în Japonia

Japonia este una dintre cele 18 țări care impun operația de sterilizare, o cerință criticată și de Organizația Mondială a Sănătății.

Totuși, legea are și susținători în Japonia. Ei au făcut o petiție și au reușit să strângă 15.000 de semnături în favoarea actului normativ. Ei mai susțin că femeile se vor simți în nesiguranță și va exista o confuzie juridică dacă persoanelor li se permite să își schimbe sexul fără operație.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase