Home » D:News » Primul muzeu din lume în onoarea legendarei Maria Callas

Primul muzeu din lume în onoarea legendarei Maria Callas

Primul muzeu din lume în onoarea legendarei Maria Callas
Aristotle Onassis și Maria Callas, 1961. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.10.2023

După un sfert de secol de pregătire, capitala Greciei, Atena, a deschis un muzeu în onoarea legendarei soprane Maria Callas, primul de acest fel din lume, notează AFP.

Conceput pentru a marca centenarul nașterii sale, muzeul prezintă peste 1.300 de exponate, inclusiv albumul școlar al lui Callas, cărți și partituri inscripționate, rochii de operă și fotografii, au declarat organizatorii.

„Marea divă, Maria Callas, se întoarce acasă”, a declarat primarul Atenei, Kostas Bakoyannis: „Suntem foarte mândri de acest prim muzeu care combină tehnologia și experiența trăită”, a spus el.

Un muzeu pentru toate simțurile

Clădirea de patru etaje din anii 1920, clasată pe lista monumentelor istorice, care a găzduit anterior un hotel, situată în apropiere de piața centrală Syntagma, a avut nevoie de peste un deceniu pentru a fi finalizată, la un cost de 1,5 milioane de euro.

Colecția a început în urmă cu 24 de ani, când municipalitatea a achiziționat câteva obiecte ale lui Callas la o licitație din Paris.

„Acesta este un muzeu pentru toate simțurile”, a declarat Konstantinos Dedes, unul dintre supervizorii proiectului.

Una dintre performanțele definitorii ale unei cariere ilustre

Turul începe la etajul al doilea, unde vizitatorii pășesc pe o scenă de pădure în timp ce Callas – siluetă pe o scenă de pe peretele din spate – cântă o arie din Norma lui Bellini.

A fost una dintre performanțele definitorii ale unei cariere ilustre de peste trei decenii, care a făcut-o pe Callas să fie supranumită „La Divina” – divină.

O altă cameră recreează priveliștea nocturnă de la balconul divei din Paris.

Există, de asemenea, o înregistrare cu Callas susținând un masterclass la Școala de muzică Juilliard din New York, la începutul anilor 1970.

Printre cele mai importante exponate ale colecției se numără albumul foto personal al sopranei, oglinda din culise și ochelarii de vedere pe care soprana nu îi purta aproape niciodată în public.

Petrecerea la care l-a întâlnit pe magnatul grec Aristotel Onassis

De asemenea, sunt expuse cutii de chibrituri cu monograme oferite de companiile aeriene și hoteluri în timpul ultimului său turneu mondial din 1973-1974, precum și meniul de la petrecerea de la Veneția din 1957, în cadrul căreia Callas l-a întâlnit pe magnatul grec Aristotel Onassis.

Ea a sfârșit prin a divorța de soțul ei, industriașul italian Giovanni Meneghini, pentru Onassis, care a părăsit-o mai târziu pentru a se căsători cu fosta primă doamnă a SUA, Jackie Kennedy.

Zeci de instituții grecești și colecționari privați, printre care regretabilii artiști Alekos Fassianos, Dimitris Mytaras și Panayiotis Tetsis, au contribuit la noul muzeu.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase