Home » Istorie » Aristotel Onassis, magnatul care a închiriat petroliere și nave Aliaților

Aristotel Onassis, magnatul care a închiriat petroliere și nave Aliaților

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.12.2021

Afaceristul și magnat al transporturilor Aristotel Onassis a dezvoltat o flotă de petroliere și cargoboturi mai mare decât forțele navale ale multor țări. Aristotel Onassis a ajuns celebru pentru relația sa amoroasă cu soprana Maria Callas, dar și pentru mariajul său cu Jacqueline Bouvier Kennedy, văduva președintelui american John F. Kennedy.

Aristotelis Sokratis Onassis s-a născut la 20 ianuarie 1906 în Smyrna (acum Izmir, Turcia). Deși desfășura inițial afaceri cu tutun, familia sa a pierdut aproape totul după ce Smyrna, care devenise oraș grecesc după Primul Război Mondial, a fost recapturat de turci în 1922.

După ce a fugit în Grecia, familia l-a trimis pe Aristotel Onassis în America de Sud pentru a-și încerca norocul acolo. În Buenos Aires, Onassis s-a angajat ca telefonist și a început o afacere cu importuri de tutun. Aristotel Onassis a profitat rapid de pe urma popularității tutunului turcesc importat în Argentina. Guvernul grec i-a solicitat lui Onassis să negocieze un acord comercial cu Argentina în 1928, iar apoi acesta este numit consul general. Onassis și-a extins afacerile astfel încât să includă producția de țigări și tranzacții.

Aristotel Onassis a cumpărat primele sale cargoboturi în timpul Marii Crize

În 1932, în timpul Marii Crize, Aristotel Onassis a cumpărat primele sale șase cargoboturi pentru o fracțiune din valoarea lor reală. Primul petrolier l-a construit în 1938 și a achiziționat încă două până la cel de-Al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, Onassis a închiriat petrolierele și alte nave Aliaților.

Aristotel Onassis cu a doua sa soție, Jackie Kennedy Onassis. Sursa foto: Profimedia

După război, Aristotel Onassis a cumpărat 23 de nave Liberty de la Statele Unite, iar apoi s-a implicat într-un program pentru construirea progresivă de petroliere mai mari pentru a transporta resursele de petrol ale lumii. Onassis a inițiat construcția de supertancuri petroliere, autorizând producția a 17 astfel de nave doar în anul 1954. În timpul războaielor arabo-israeliene din 1956 și 1967, navele sale au generat profituri masive transportând petrol în Orientul Mijloc prin Capul Bunei Speranțe după închiderea Canalului Suez.

Aristotel Onassis a deținut și gestionat Olympic Airways

În 1953, Aristotel Onassis a achiziționat participație majoritară în Société des Bains de Mer, care deținea hotelurile, cazinourile și alte bunuri imobiliare din stațiunea Monte Carlo. Din 1957 și până în 1974, Onassis a deținut și gestionat Olympic Airways, compania aeriană națională a Greciei, prin concesiune de la guvernul grec, scrie Britannica.

Primul mariaj al lui Aristotel Onassis a fost cu Athina Livanos, fiica unui magnat al transporturilor. Relația s-a sfârșit cu divorțul celor doi din 1960. Ulterior, Onassis s-a asociat cu soprana Maria Callas, iar apoi s-a căsătorit cu Jackie Kennedy în 1968. Iahtul său luxos Christina, numit astfel după fiica sa, a fost reședința sa timp de mulți ani. Onassis a murit la 15 martie 1975 în Neuilly-sur-Seine, în apropiere de Paris. Ambii săi copii au murit la vârste fragede, astfel că nepoata sa a rămas singurul moștenitor pentru averea sa considerabilă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jacqueline Kennedy Onassis, printre cele mai iubite prime doamne din istoria SUA

Originea mitului asasinării președintelui John F. Kennedy este mai complicată decât am crede

Top 10 lucruri mai puțin cunoscute despre jocul Monopoly

Un savant rus a cheltuit peste 100 de milioane de dolari în căutarea nemuririi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase