Home » D:News » O sprinteră nigeriană a primit interdicție de 3 ani pentru test antidoping pozitiv

O sprinteră nigeriană a primit interdicție de 3 ani pentru test antidoping pozitiv

O sprinteră nigeriană a primit interdicție de 3 ani pentru test antidoping pozitiv
Grace Nzubechi Nwokocha. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.10.2023

Sprintera nigerian Nzubechi Grace Nwokocha a fost suspendată pentru trei ani de către Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU) pentru prezența și utilizarea a două substanțe interzise – ostarină și ligandrol, informează insidethegames.

Testul antidoping pozitiv se referea la o probă prelevată în timpul Jocurilor Commonwealth-ului de la Birmingham 2022, când Nwokocha a alergat în cadrul ștafetei feminine de 4×100 de metri.

Nigeria a trecut prima linia de sosire în această cursă, dar după testul antidoping pozitiv al lui Nwokocha, echipa a fost deposedată de medaliile de aur, Anglia fiind promovată pe primul loc.

Nwokocha a acceptat să încheie un acord

La o audiere în fața Tribunalului Federației Jocurilor Commonwealth (CGF) în luna mai, Nwokocha a susținut că testul pozitiv a fost cauzat de o contaminare încrucișată, afirmând că o coechipieră anonimă a băut din sticla ei de Lucozade în timpul antrenamentelor din Satul sportivilor.

Această apărare a fost respinsă, Curtea CGF găsind-o vinovată de încălcarea regulilor antidoping și descalificând rezultatele sale individuale și pe cele ale echipei la Birmingham 2022.

Nwokocha a acceptat să încheie un acord de soluționare a cazului cu AIU și cu Agenția Mondială Antidoping.

A recunoscut că a comis încălcări ale regulilor antidoping

În acord, Nwokocha a recunoscut că a comis încălcări ale regulilor antidoping și a acceptat o suspendare de trei ani.

Începutul suspendării sale a fost antedatat la 3 august 2022, data la care a fost colectată proba pozitivă, și va dura până la 2 august 2025.

În urma deciziei împotriva lui Nwokocha, coechipierele sale din finala ștafetei feminine de 4×100 de metri, Joy Udo-Gabriel, Favour Ofili și Rosemary Chukwuma, au renunțat, de asemenea, la medaliile obținute în această cursă.

Nwokocha a concurat în proba feminină de 100 de metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, unde a ajuns până în semifinale.

Ea este, de asemenea, multiplă campioană națională, câștigând proba de 200 de metri în 2021 și probele de 100 de metri și ștafeta 4×100 de metri în 2022.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase