Home » D:News » O furtună „fără precedent în ultimii 100 de ani” a făcut ravagii în Toscana

O furtună „fără precedent în ultimii 100 de ani” a făcut ravagii în Toscana

O furtună „fără precedent în ultimii 100 de ani” a făcut ravagii în Toscana
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.11.2023

Zone mari din Toscana au fost afectate de inundații, soldate cu cinci morți și mai multe persoane dispărute, în timp ce vântul și ploile puternice afectează întreg centrul Italiei. Oamenii s-au urcat pe acoperișuri pentru a scăpa de potop.

Mașinile au fost luate de ape în urma revărsării râului Bisenzio, iar oamenii s-au urcat pe acoperișuri pentru a scăpa de potop. Patru spitale au fost inundate, oamenii au rămas blocați în mașini în pasaje subterane, iar coasta de vest a fost lovită de valuri mari, relatează BBC.

Furtuna Ciarán a provocat peste 12 decese în Europa de Vest.

Furtuna a lovit și sudul Angliei, Belgiei, Olandei și Germaniei

Vânt de 207 km/h a fost înregistrat mai devreme pe coasta de nord-vest a Franței, în timp ce furtuna a lovit și sudul Angliei, Belgia, Olanda și Germania, precum și coasta atlantică a Spaniei și Portugaliei.

Un copil în vârstă de cinci ani a fost una dintre cele două persoane ucise în Belgia de copacii căzuți.

Liniile electrice au căzut, iar transportul a fost grav perturbat. Locuitorii au fost nevoiți să fie evacuați din casele lor de pe insula Jersey din Canalul Mânecii.

Furtuna a ajuns în Toscana, iar guvernatorul regional Eugenio Giani a declarat stare de urgență, deoarece vântul a atins 140 km/h.

„Fără precedent în ultimii 100 de ani”

Livorno și orașele Prato și Montemurlo, în apropiere de Florența, s-au numărat printre cele mai afectate zone.

În Montemurlo, autoritățile au declarat că au căzut 200 mm de ploaie, iar râul Bisenzio a ieșit din matcă în două locuri.

Un bărbat de 85 de ani a fost găsit mort la parterul casei sale inundate. Salvatorii cred că acesta nu a reușit să urce scările pentru a se salva.

Guvernatorul regiunii Toscana a distribuit o înregistrare video în care se vede cum mașini sunt luate de ape și a făcut apel la oameni să meargă la etajele superioare. El a descris precipitațiile ca fiind „fără precedent în ultimii 100 de ani”.

În apropiere de râu, în Campi Bisenzio, oamenii s-au urcat pe acoperișuri pentru a se pune în siguranță, iar aproximativ 100 de angajați și clienți s-au refugiat într-un centru comercial.

Coasta de vest a fost lovită de valuri de 3,5 m

Printre cei dispăruți se numără un cuplu a cărui mașină a fost găsită răsturnată în Vinci, la vest de Florența. Existau temeri că râul Arno va fi inundat în Florența, dar situația de urgență pare să se fi diminuat până la jumătatea dimineții.

Primarul orașului Prato, Matteo Biffoni, a descris evenimentele din cursul nopții ca fiind „o lovitură în stomac”. Inundațiile au lăsat zone întregi scufundate, iar parterul spitalului Santo Stefano din oraș a fost parțial inundat.

Coasta de vest a fost lovită de valuri de 3,5 m, iar Milano a fost afectată de inundații pentru a doua oară în această săptămână, la trei zile după ce râul Seveso a ieșit din matcă.

Furtuna a provocat pagube și în regiunea Veneto din nord-estul țării, unde o persoană a fost dată dispărută, iar guvernatorul Luca Zaia a declarat că au căzut 160 mm de ploaie în 24 de ore.

Mai la est, au fost emise alerte meteorologice de culoare roșie în Slovenia și Croația. Meteorologii au avertizat că va fi vânt puternic, grindină și furtuni, iar autoritățile din Slovenia au avertizat asupra unuia dintre cei mai puternici ciclon din ultimii 10 ani.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase