Home » D:News » La cât a ajuns numărul mediu de ore lucrate pe săptămână în România?

La cât a ajuns numărul mediu de ore lucrate pe săptămână în România?

La cât a ajuns numărul mediu de ore lucrate pe săptămână în România?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.11.2023

Numărul mediu de ore lucrate într-o săptămână în România a ajuns la 40,4, la acelaşi nivel cu Polonia, dar peste Bulgaria şi Ungaria. Media europeană este de 39,8 ore, anunță Ziarul Financiar.

Angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat, în medie, 40,4 ore pe săptămână în anul 2022, la acelaşi nivel cu cei din Polonia, dar mai mult decât cei din Bulgaria şi Ungaria, arată datele de la Eurofound, Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă.

În Bulgaria, numărul mediu de ore lucrate într-o săptămână de un angajat cu normă întreagă a fost de 40,3 ore în 2022, iar în Ungaria a fost de 40,2 ore.

Cele mai lungi ore de lucru la nivel săptămânal

„Orele lucrate efectiv sunt orele pe care indivizii le petrec activităţilor de muncă, inclusiv producţie, activităţi auxiliare, pauze scurte sau în programele de educaţie şi formare necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor cerute la locul lor de muncă. Această cifră nu include timpul necesar pentru a călători între casă şi locul de muncă, pauzele principale de masă şi absenţele din motive personale. Orice timp petrecut de angajaţi pentru educaţie şi formare care nu este necesară pentru îndeplinirea sarcinilor asociate cu locul de muncă este, de asemenea, exclus din acest calcul”, scrie studiul Eurofound. Cele mai lungi ore de lucru la nivel săptămânal înregistrate în UE în 2022 au fost înregistrate de Cipru, cu o medie de 41,4 ore, cu 0,2 ore mai mult decât în 2019. După Cipru, cele mai lungi perioade de lucru săptămânale au fost înregistrate în Suedia (41,2 ore); Austria, Luxemburg şi Slovenia (40,7 ore) şi Portugalia (40,6 ore).

Angajaţii din Finlanda, care lucrează de obicei 37,9 ore pe săptămână, cu 0,2 ore mai puţin decât în 2021, raportează cele mai scurte ore săptămânale din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că angajaţii din Finlanda au raportat că lucrează cu 3,5 ore mai puţin pe săptămână decât cei din Cipru – echivalentul cu un total de peste 4 săptămâni de lucru suplimentare în Cipru pe parcursul unui an.

Săptămâna de lucru obişnuită la nivelul Uniunii Europene

La nivelul Uniunii Europene, săptămâna de lucru obişnuită a fost de 39,7 ore în 2022, la fel ca în 2021 şi 2020. Având în vedere impactul semnificativ al pandemiei de COVID-19 asupra muncii, cercetătorii de la Eurofound susţin că este important să compare cifrele pentru 2022 cu cifrele dinainte de pandemie pentru 2019.

Orele de lucru săptămânale medii obişnuite ale angajaţilor cu normă întreagă a scăzut între 2019 şi 2022 în 19 state membre. Programul de lucru a rămas acelaşi în Lituania şi Slovenia, iar cele mai mari scăderi între 2019 şi 2022 au avut loc în Finlanda (1,5 ore, de la 39,4 ore la 37,9 ore), Malta (1 oră, de la 41,3 ore la 40,3 ore), Slovacia (0,9 ore, de la 40,5 ore la 39,6 ore) şi Olanda (0,7 ore, de la 38,9 ore la 38,2 ore).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase