Home » D:News » Care este principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume?

Care este principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume?

Care este principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.12.2023

Boala cardiovasculară (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. Decesele cauzate de BCV rămân alarmant de ridicate și se estimează că în 2030 vor atinge cifra de 23 de milioane.

Potrivit INSP, grupul bolilor cardiovasculare includ afecțiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală și boli ale aparatului circulator. Acestea cuprind toate bolile inimii și ale sistemului circulator, incluzând hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Factorii de risc cardiovascular sunt multipli și se pot împărți în doua categorii: neinfluențabili și influențabili. Primii includ genul, vârsta, poziția socioeconomică, factorii de mediu și antecedentele familiale ale bolii.

Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare

Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun și produse conexe, stresul, tulburările de somn, stilul de viață sedentar, consumul dăunător de alcool și alimentația nesănătoasă.

De asemenea, prezența hipertensiunii arteriale reprezintă un factor de risc pentru apariția accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, etc.

Conform datelor Societății Europene de Cardiologie în anul 2019, s-a estimat că sunt aproximativ 113 milioane persoane care trăiesc cu boli cardiovasculare.

În România, conform datelor medicilor de familie una din patru persoane, deci peste 4 milioane de români, se aflau în evidență cu o boală cardiovasculară.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în UE. În 2020 au existat 1,7 milioane decese cauzate de bolile sistemului circulator, un procent echivalent cu 32,7% din totalul deceselor.

1 din 2 persoane a murit printr-o afecțiune cardiovasculară

În România una din două persoane a murit printr-o afecțiune cardiovasculară, reprezentând un procent de 52%, aproape dublu față de ponderea la nivelul UE.

În România, ratele mortalității prin accident vascular cerebral au fost de trei până la patru ori mai mari decât media UE 12.

De asemenea, tot în România, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt la valori mari, astfel: consum redus de fructe și legume – 98%, activitate fizică inadecavată – 92%, suprapondere și obezitate – 59%, colesterol crescut – 55%, consum episodic abuziv de alcool – 35%, fumat – 19%, Hipertensiune arterială – 16%, valori crescute ale glicemiei – 15%.

S-a dovedit faptul că, prin renunțarea la fumat, reducerea cantității de sare, consumul mai mare al fructelor și legumelor, activitatea fizică regulată și evitarea consumului excesiv de alcool se reduce riscul apariției de boli cardiovasculare.

În acest context, în luna decembrie se derulează la nivel național, sub sloganul „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!”, campania privind prevenția bolilor cardiovasculare – “Inimi în dar”.

Scopul acestei campanii este informarea adulților cu privire la factorii de risc cardiovascular și efectele acestora asupra sănătății în vederea creării unor comportamente sănătoase.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase